Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 12:10 - Как да си предоговорим кредита? И какво да правим, ако го просрочим?
Автор: georgimet Категория: Бизнес   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0



Съвети от финансовият консултант Васил Кендов - как да си погасим предсрочно кредити, като вземем нов кредит от друга банка (или дори от същата) при по-добри условия (рефинансиране), също и някои други начини за предоговаряне.

Мнозина потребители не знаят, че заради евродиректива вече е премахната наказателната лихва за предсрочно погасяване на потребителски кредит.

Много от потребителите не знаят също, че ако банките, на които са длъжници, са им вдигали лихвения процент по кредитите преди май 2010 г., това е незаконно и могат да изискат от банката да им върне надвзетите пари, а ако откаже, могат да я осъдят. След май 2010 г. беше приета поправка в закона, която узаконява покачването на лихвата по договора за кредит от страна на банката.

А какво да правим, когато не можем да изплащаме повече кредита си? Какво се случва тогава? Човек е добре да прочете съветите по-долу, преди да предприеме нещо.

Благодарение на кризата, става наложително да търсим начини за намаляване на месечните си вноски по кредита. Повечето хора смятат, че това не е възможно, но така или иначе, ако постигнете намаление дори с 50 лв на месечната си вноска, това ще доведе до икономия от една средна работна заплата годишно – 600 лв. Това ще отнеме един месец, но тоталното изразходвано време едва ли ще е повече от 10 часа.

Понеже България е страната на парадоксите се оказва, че е по лесно да се разберете с друга банка, отколкото с обслужващата ви, на която сте вече клиент. Логиката е проста – имате обвързващ договор и ви мързи да се занимавате с администрация. Банките знаят това и имат клиентите си за даденост. Но в крайна сметка парите са си ваши. Ако искате да спестите, ще трябва да се потрудите.

Как става предоговарянето и от какво зависи?

 

Предоговаряне на потребителски кредит

 От 2010 година благодарение на евродиректива, България е принудена да синхронизира законодателството и да премахне наказателната такса за предсрочно погасяване по потребителски кредити. Целта е създаване на конкуренция, но… конкуренция няма. Няма защото много кредитоискатели така и не разбраха за това си право. А и банковата система се погрижи да не се разчува много.

Ще дам пример - когато в телекомуникационния бранш разрешиха прехвърлянето на номера, всички телекоми се надпреварваха да рекламират по телевизията как само с едно посещение в техния офис и един подпис ще можете да си прехвърлите номера към тях.

Да сте виждали подобна реклама на банка? – „Елате при нас, вече сте свободни да избирате по-добри условия, без да плащате наказателни такси.” Няма и да видите. Нямат изгода да се разчува и да ви намалят вноските. Вместо това (искам да уточня – без да има съгласувана практика) решиха да уеднаквят таксата за първоначално отпускане на кредита на 2.5%. Където беше 1.5% или 1.75%, стана 2.5%. Решиха да ви взимат парите предварително, а вие, ако искате, ходете другаде.

Въпреки това смятам, че пак ще имате изгода, ако предоговорите кредита си в друга банка. Ако попаднете на свестен управител на клон, бихте могли да се прехвърлите с по-малка първоначална такса. Например, въпреки многобройните прегрешения на “Уникредит Булбанк” и най-високата начална такса, там се срещат управители на клонове, които ще се опитат да ви привлекат с отстъпка от нея. Дали ще успеят е друг въпрос, но ще се опитат.

Ако обаче имате потребителски кредит например в “Пощенска банка” и се опитате да го рефинансирате, ще разберете, че законодателството за тях не важи. Процедурата е ужасна и изключително изнервяща докато ви издадат служебните бележки. Уж целта била да ви отправят по-добро предложение като на добър клиент, но повярвайте ми, не е. Искат по скоро да подпишете анекс, с който да регламентирате неправомерното вдигане на лихвите преди май 2010 г. Ако са гледали на вас като на добър клиент, защо не са ви направили това предложение по рано?

Това е и първия способ за предоговаряне – поискайте от обслужващата ви банка документ за остатък по дълга и условията за рефинансиране. Направете го обаче официално, писмено.

Дори да нямате намерение да се местите в друга банка, можете да го направите. Внимавайте единствено за скрити такси. Някои банки взимат пари за издаване на такива удостоверения. С други думи - да ви „одера като за последно”.

Втория начин е просто да проверите условията на другите банки и да се спазарите за по-ниска първоначална такса. Внимавайте и за начина на определяне на лихвата. При всички случаи е добре да попаднете на „читав” управител на клон. Такива има във всяка банка, но от колегиалност няма как да напиша имената им, защото останалите ще се засегнат.

 

Предоговаряне на жилищен кредит

Банките са по-склонни да предоговарят такива кредити. За да бъде успешно това начинание, трябва да знаете какви са взаимоотношенията в самата банка.

По правило рефинансирането на ипотечните кредити е свързано с плащането на наказателни такси, нотариални такси за нова ипотека и събирането на документи. С две думи разправията е по-голяма от стандартно теглене на жилищен кредит, но пък икономиите са драстични. Като пример мога да спомена кредита на брат ми, който рефинансирахме от “Уникредит Булбанк” в “Юнионбанк” и годишната му икономия е 3600 лв., а има още 15 години. Сметката показа, че разходите (б. р. - по процедурата за нов кредит) бяха в размер на около 3000 лв., което значи, че още първата година той ще е на печалба от тази операция.

Първият способ си остава както при потребителския кредит – искайте удостоверение за остатък от дълг и т. нар. писмо, с което банката се съгласява да вдигне ипотеката. Това в повечето банки е безплатно. Ако сте добър кредитоискател, обслужващата ви банка би трябвало да се опита да ви задържи. Ако не ви отправят по-добра оферта, трябва сериозно да се замислите колко държи на вас вашата банка.

Вторият способ е чрез забавяне на вноските с над 30 дни. Ще ви начислят наказателни лихви, но пък ще са доста по-склонни да предоговарят. Ако забавите с 60 дни, ще увеличите загубата на клона и тогава управителя ще трябва да пише доста обяснения.

Над 90 дни не трябва да просрочвате. Тогава банката ще има право да започне процедура по публична продан на имота ви. Имайте предвид, че ще се опитат да ви обяснят как ще излезете нередовен в Кредитния регистър и никой няма да ви финансира по-нататък. Това не е вярно. Напротив. Тук е мястото да споделя чутото от един много успешен ръководител на банков клон – „Предпочитам да отпусна кредит на човек, който е имал забавяне в кредита и се е справил, отколкото на някой, който никога не е имал кредит и не знае как да реагира при проблем с изплащането”.

Третият способ е чрез чиста форма рефинансиране от друга банка.

Четвърти способ – вътрешно рефинансиране на кредита в обслужващата ви банка. В този случай не би трябвало да имате наказателни такси. Просто проверете текущите условия и по всяка вероятност ще видите, че ново-отпуснатите кредити ще са на по-добри условия.

Този вариант реално е най-лошият, тъй като отпускането на кредити на нови клиенти при по ниски лихви и вдигането на лихвите на старите клиенти е стандартна практика за доста банки. Със сигурност си спомням, че това целенасочено са правили ДСК и “Пощенска” в специални оферти и правила за кредитиране.

Както и да подходите, мислете в насока намаляване на месечната вноска. Моя съвет е да огледате и офертите на другите банки. И без това правите промени, поне помислете дългосрочно и изберете банка.

 

Какво да правим, ако просрочим кредит?

В последните години всички сме свидетели на неконтролируемото вдигане на лихвите от Българските Банки. Това естествено води до увеличение на броя на просрочените и лоши кредити.

Казано на прост език - според последния отчет от статистиката на Българската Народна Банка 23.1% от размера на всички отпуснати кредити не се обслужват. Трябва да се има предвид, че това е среден размер включващ бизнес-кредити, жилищни и потребителски. По експертна оценка на колеги от банковата система размерът на необслужваните потребителски кредити е над 35%.

Това няма как да остави безучастни банките и те да не съберат раздадените средства. Как реално се случва това и какви са най-адекватните действия които потребителят трябва да предприеме?

Последствията за потребителя, просрочил кредит, могат да бъдат много сериозни, ако остави нещата да се движат по течението. То води само надолу.
 

Ето кратък преглед на процедурите на банката при събиране не просрочени вземания.

Обща процедура за всички видове кредит:

1. До няколко дена след просрочието получавате напомнящо обаждане от кол-център със стандартен диалог, целящ да дадете обещание и конкретен ангажимент за деня и размера на вноската която ще направите. Обикновено номерът е скрит и не знаете кой ви се обажда. При всички случаи е излишно да давате обяснения и да се опитвате да преговаряте по телефона. Най-вероятно човека с който говорите няма никакви правомощия да взима каквито и да било решения.

2. След 30 дни просрочие със сигурност ще получите обаждане от шефа на клона или от съответния служител от който сте теглили кредита с предложение за среща. На тази среща ще се опитат да ви сплашат.

3. След 60 дни просрочие клона на банката вече започва да формира загуба от вашия кредит и най-вероятно ще сте подаден към кредитния регистър. Това е възможно и още след първите дни просрочие, но нещата стават вече сериозни и клонът започва да търпи загуби от вас. Това е моментът, в който ще ви предложат и „Предоговаряне”. Бъдете изключително внимателни с това „Предоговаряне”, тъй като освен клаузи свързани с промяна по параметрите по вашия кредит, в него ще има и редица други задължаващи клаузи, които коригират несъвършенства в предходния договор, които пък ще ви отнемат възможността за предявяване на по-следващи претенции към банката. С това предоговаряне реално банката изчиства своите пропуски и грешки. (Б. р. - става дума за незаконните увеличения на лихвата по кредита преди май 2010 г. и др. - виж по-горе).

4. Над 90 дни просрочие банката Ви класифицира като нередовен и започва изпълнителна процедура, която зависи от вида кредит. Ако до този момент не сте взели мерки да се защитите, последствията за вас могат да бъдат доста сериозни.

 

При потребителски кредит без поръчител

1. Налагат запор върху трудовото ви възнаграждение, като изпращат писмо да работодателя. Тогава ще откриете, че размерът на дълга е нараснал двойно заради наказателни лихви и такси на съдия изпълнител.

2. Намират ваши банкови сметки и взимат парите ви от там.

3. Налагат запор върху недвижимото ви имущество (внимавайте с наследствените ви имоти. Те знаят и за тях).

4. Разпродават недвижимото ви имущество.

5. Разпродават вещите от апартамента ви.

Ако вече сте взели мерки да не успеят да направят горните действия, продават кредита на фирма за събиране на вземания на около 20% от дълга.

Важно! Знаейки процедурата, е най-разумно да вземете необходимите мерки и да се пазарите с банката за намаляване на дълга. И без това ще го продадат на едва 20% от стойността му. Предложете им 50%. Някой банки вече го правят.

Естествено, това надали ще успеете да го направите сами, но кредитен консултант или запознат с материята адвокат могат да ви бъдат доста полезни.

 

При кредит, обезпечен с ипотека

Действията на банката са абсолютно същите като горните, с изключение на продажбата на вашия кредит на външна институция. Процедурата включва продажба на търг на ипотекирания имот от съдия изпълнител по силно ощетяващ ви начин. Дори след продажбата, задължението ви към банката ще остане поради често прилагана схема, която е следната:

1. Банката има подставени дружества и работи с точно определени съдия изпълнители и банкови кантори.

2. Банката предлага вътрешно на своите служители изгодно вашия имот, ако някой има интерес – в интерес на истината нямаме случай когато банков служител е купил директно имот на кредитоискател, но самия факт, че това е практика в някои банки е показателен.

3. Имотът се предава на свързана адвокатска кантора, която оформя документите за определен от банката съдия изпълнител.

4. Копие от документите се изпращат към свързаното с банката дружество (обикновено регистрирано в офшорна зона, за да не се разбере, че то е свързано и финансирано от самата банка).

5. Съдия изпълнителят определя тръжна цена близка до размера на кредита, която е доста висока и свързаното с банката дружество купува с пари на банката вашия имот, като парите правят един кръг и се връщат отново в банката, заедно с вашия имот. Някои съдия изпълнители обаче определят цени под тази на кредита и свързаните дружества нямат интерес към вашия имот. Тогава имотът се купува от подставено лице на съдия изпълнителя или адвокатската кантора и се препродава в последствие на пазарна стойност.

Важно е да знаете – колкото е по-голямо вашето задължение към банката, толкова е по-защитен вашият имот и злоупотребите са по-невъзможни.

Също така - дори ипотекиран в полза на банката, имотът ви можете да бъде защитен, стига да започнете действия преди банката да определи съдия изпълнител.

Колкото по-бързо започнете действия, толкова по-ефективно ще се споразумеете в последствие с банката кредитор и толкова по добре ще защитите имота си.

Бъдете активни и търсете правата си, защото течението води само надолу.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213175
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930