Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 11:05 - Да местиш кокичета, да сечеш гори
Автор: georgimet Категория: Други   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
0



Калина Андролова, БНР  

image Снимка: архив e-vestnik

Искаме дървета в гората, а не в парламента!” – имаше и такива цветни надписи на вчерашния протест в центъра на София. Или пък още по-остроумни като: „Отсечи гербер, спаси дърво!” Хиляди интелигентни граждани отново протестираха срещу промените в Закона за горите. Защото с тези промени ще се
изсичат поголовно държавните гори и ще се застроява до без остатък, докато се получи нещо подобно на бетонно-хазартното селище Слънчев бряг, обаче адаптирано към планински условия. „Поправките в закона за горите целят да се облекчат условията за правене на бизнес и развитие на туризъм в зоните за ски-
почивка” – горе-долу това каза министър Мирослав Найденов. Самото облекчаване изглежда така: държавата освобождава предприемачите на ски-курорти от такси за промяна предназначението на земята, тоест спестяват им се едни десетки милиони левове. Защо тази бедна държава си спестява приходи, не е ясно. Винаги сме приличали повече на латиноамериканска действителност, отколкото на европейска – с едни такива вечни привилегии за малцината свръхбогати, които експлоатират общата реалност и ресурсите напълно безогледно.

Вярно е, че и в Куршавел има над 65 ресторанта и множество луксозни магазини, но виждали ли сте постройките там, как изглеждат?! Около 40 хиляди евро струва квадратния метър за желаещите да си купят каквато и да е собственост в Куршавел. Не е лошо постижение за френския вкус, нали?! Но защо ли е толкова скъпо?

И нашите родни собственици на терени по морето и сред горите биха искали да продават квадратния метър на тази цена, но уви силите им стигат за около 500-600 евро квадрата. Защото за да развиваш истински добър туризъм, трябва да обичаш природата, да я пазиш, докато я вкусваш. А не да я унищожаваш. Няма по-грозен крайморски пейзаж по света от българското Черноморие. Огромни несъобразени безвкусни хотели, натъпкани един до друг, липса на всякакво изящество, и никаква връзка с морето. Защото връзката с морето не означава опростенчески хотела да е на метри от морския бряг, връзката с морето означава строителството да бъде в изящна хармония, да е изкусно обмислено, красиво и екологично. То къде ти у нас умна мисъл, а камо ли да очакваме и естетична, пък и екологична да бъде.
Основните герои, които се облагодетелстват от промените в закона за горите бяха изнесени на яве от сайтовете bivol.bg и e-vestnik.bg, това са: Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които чрез своята Първа инвестиционна банка и чрез свързани с нея офшорни дружества, владеят ски курортите на Витоша и Банско, Цветелина Бориславова, която владее Пампорово, Христо Ковачки, който е собственик на съоръженията на връх Мальовица, и още една фантомна фирма от Лихтенщайн, остатък от Мултигруп, както и отново Първа инвестиционна банка, които имат интереси в Боровец. Тоест дежурните заподозрени.

Разбира се, никога не е напълно ясно кой зад кого стои. Цветелина владее Пампорово, но пък дружеството е задлъжняло към банката на Петя Славова и банката на Цветан Василев, който от своя страна е добре контактен с половината медиен пазар. Усещате ли каква мащабна плетеница на интереси! В дъното на които се откриват винаги и няколко офшорки, които удобно запазват анонимността на истинския собственик.
Всъщност лобистите и кръговете около тези хора прокарват именно промените в закона за горите, и дават възможност на ски-олигарсите дългосрочно да печелят от щедрата природа на България. Всички искаме у нас да се развива ски-туризъм, но с какво тези олигарси ни убеждават, че мутробарокът от Черноморието няма да се настани трайно и в планината?! Може би е вярно това, че българския бизнес е подложен на всевъзможни регулации и затормозяващи процедури, но този бизнес с какво е показал, че заслужава доверието на хората?! С това, че е анонимен, брутален, алчен, непатритичен и нескромен ли?! У нас властта никога, ама никога не взима под внимание аргументите на еколозите преди те да се превърнат в
масови протести. Тоест непристойното поведение на властта тихомълком си върви,
ако мине, мине, ако не, тогава Бойко излиза и казва на народа, че Те приемат
законите, а Той ги спира. Сякаш Те и Той не са едно и също. „АКТА я спасих аз –
казва Бойко Борисов. – Шистовият газ го спрях аз. Генномодифицираните
храни пак аз ги спрях.” И така нататък, и така нататък.

Подозирам обаче, че истината е малко по-друга. И ACTA, и шистовия газ, и генномодифицираните храни изобщо нямаше да бъдат спрени, ако не бяха масовите протести на хората. Всъщност това правителство и този парламент никога не взимат решения на базата на умно съждание, а единствено в защита на репутацията на министър-председателя. Това наистина е единствения код, който произвежда реакция у властта. Бойко Борисов е виртуоз на собствения си PR в кризисни ситуации. Той със завидна лекота описва как с археолозите събират всяко камъче по магистралите, а с еколозите са местили кокичета и са забавили магистрала „Хемус” заради щъркелово гнездо.” Бойко е уникален комуникатор.

Да кажеш на народа, че местиш с еколозите кокичета, докато всъщност даваш зелена светлина за поголовна сеч на горите, е особено майсторство.

Записът можете да чуете тук
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/androlovakom.aspx




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213414
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930