Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2012 10:25 - Простотия и наглост от извора, един е Бойко Борисов
Автор: georgimet Категория: Други   
Прочетен: 4147 Коментари: 0 Гласове:
0



19 Юни 2012

Стенограма от МС/e-vestnik  

image Бойко Борисов обяснява в студиото на бТВ през март 2012 г., че предишните похарчили парите на държавата и той я сварил на минус. Снимка: от екрана

Из изказването на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на срещата на министри и природозащитници по спорните поправки на Закона за горите:


Двадесет години имаше поголовна сеч по горите и тези, които ги сякоха сега са на ваша страна. Защо?! А ние направихме всичките рестриктивни мерки, за да запазим горите – малки, големи, средни. България е държава, в която последните години, когато ние сме на власт има прираст на горите, безспорен отчетен факт в Евростат.

(Б. р. - Премиерът хем казва, че 20 години имало поголовна сеч, хем, че са се увеличили горите. Всъщност прирастът на горите в България от 10%, за който говори премиерът вече няколко пъти, е основно обрастване с храсталаци и млади дръвчета на запустели пасища, което не се водят гори, и на граничещи с горите земи. Наблюденията за прираста са на базата на сателитни снимки. Горите с масивна дървесина за последните години нямат прираст, а напротив).

Затова, с цялото си уважение и разбиране към вас, и едните, които искате и вчера сте затваряли пътя, и другите, които затварят Орлов мост - това не е демокрация, защото има надлежен ред да се проведе митинг, примерно пред Министерския съвет, пред Президентството, законът така е правен, бях кмет когато се прави, че за митингите можете да бъдете на най-видните места в града – Народното събрание, площада. Няма логика да се затваря път. Там могат да минават и хора, които не са на вашето мнение и вие им отнемате демократичното право да минават, и едните и другите.
След всеки избори има загубили партии и една спечелила, която и да е тя. Следва ли другата да си изкара симпатизантите, които са повече от три хиляди души примерно да протестират. За нас са гласували милион, да ги изкараме да затворят пътищата, защото пък те не са съгласни с нашите политически опоненти!? Какво общо има екологията, горите с политически протест?! Нима не ви приех и не стоях тук колкото искахте в петък, за да се получат тези кървища и да се бият хора по Орлов мост вечерта? Не ви чува властта, не ви приема, няма демокрация, нямате чуваемост ли?! Кой налага да се говорят такива глупости? От сутрин до вечер всички телевизии, всички активисти са по екраните. По-голяма демокрация, аз не знам какво трябва да направите.
(Б. р. - Възраженията на природозащитниците по поправките в Закона за горите в продължение на половин година не бяха предавани в основните медии, включително и след като направиха няколко законно организирани шествия и протеста. Предложенията им бяха изпратени и в парламента, но не бяха взети предвид. Чак след спонтанното затваряне на Орлов мост на третия ден примерът прие природозащитниците и поиска да се спре законът.
Забележката на премиера за кървищата на Орлов мост не е ясно какво визира - битият оператор на бТВ? Неговият нападател има извадено рамо, документирано със снимка в “Пирогов”).

Кабинетът на министрите е и ваш кабинет втори път вече от момента, в който сте се обозначили, че искате да говорим. (Б. р. - защо чак сега, след като от половин година същите искат да говорят).
Защо да си цапам партията и да давам възможност на олигарси, на агенти от Държавна сигурност, журналисти, които се изявяват за демократи?! Когато комунистите и тези, на които им дърпат конците и са убили дядо ми, на мен ми дадоха да работя сам в пожарната.

(Б. р. - Борисов е приет за член на БКП на 20 години, твърде ранна възраст по тогавашните стандарти, приет е и войник в Школата за запасни офицери в Плевен, което по онова време е привилегия за деца на партийна номенклатура и на офицери. Тоест, историята с дядо му, която изтъква непрекъснато (а премълчава за другия си дядо), не е попречила на кариерата му. Записал е да учи пожарникарския факултет на Висшата школа на милицията и е наследил професията на баща си. През 1990 г. напуска МВР, като демонстративно отказва да се деполитизира и прекрати членството си в БКП - това признава сам в свои интервюта през 90-те, като бодигард на Тодор Живков).

image Бойко Борисов, току що назначен за главен секретар на МВР, открива заедно с комунистите паметник на Тодор Живков в Правец. Снимка: от музея на Тодор Живков в Правец

Кой от вас е притиснат от правителството в каквото и да било?! Няма такова нещо. Иво Инджев ще е водач на демократичните журналисти – агент от Държавна сигурност – откъде накъде?!
(Б. р. - Иво Инджев е журналист без никаква власт, пост или длъжност, освен като автор на коментари в собствения си блог. Всъщност раздразнението на премиера от него е признание за значимостта на журналиста и интернет).

Или, да не изброявам монополисти в каолина. (Б. р. - премиерът визира Иво Прокопиев, издател на “Дневник” и “Капитал”, с когото беше в добри отношения преди и след като дойде на власт). Ако има някъде монопол, твърд монопол в България, това е производството на каолин, който пряко отива в цената на тока след това. Защото централите едно и три – американската AЕS го купува двойно по-скъпо, отколкото държавната Марица 2. Ще кажете, че това е хубаво, не е хубаво, защото след това ДКЕВР на базата на производствените разходи определя цената на тока и това е 20 години – кръгът “Агнешки главички”. Те ще ми бъдат демократите и ще кажат, че аз съм диктатор – стига с това вече, мълчах си, до тук ми дойде. С кое сме били диктатори?! В кое, в едно нещо?! И ги оставих да се наговорят, ама е прекалено.

(Б. р. - Не е ясно какво има предвид премиерът, защото изданията “Дневник” и “Капитал” не са отправяли обвинения, че Борисов е диктатор, ако са имали критики към него в отделни коментари (рядко), то винаги е имало конкретни казуси, а не общи твърдения).

Госпожа Кунева осем години беше министър, тогава ли се чуваше гласът на хората повече от сега?!
(Б. р. - Кунева е била министър не 8 години, а 5 и не е ясно какво общо има с гласа на хората. И, да, по времето на правителството на Симеон медиите наистина бяха по-свободни и нямаше такъв натиск върху тях).

Че това, че всеки ден даваме спортни зали, магистрали, мостове, пречиствателни станции и си строим държавата и е видно – погледнете. Искат да я направят като Гърция, да я направят, само че аз не искам да участвам в това.
Затова закон в парламента. Ако еколози, ако общини, ако инвеститори достигнете до разбиране, аз съм тук. Тогава мога да кажа на колегите в парламента – работете. Да ми наричат партия и мен лобистки тези, които 20 години ограбиха държавичката, ние не сме. Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам.
(Б. р. - Премиерът Борисов се раздели с приятелката си Цветелина Бориславова през 2010 г., тоест преди 2 години, а не преди 5. Тя участва в предизборната кампания на ГЕРБ и беше пред него на пресконференцията в изборната нощ. Неотдавна Борисов каза в интервю, че тя още му се обажда да му се кара по разни поводи).

image Цветелина Бориславова и Борисов през 2009 г., които се били разделили преди 5 години по думите на премиера. Бориславова участва в предизборната кампания на ГЕРБ и беше на първия ред в предизборната нощ. Снимка от книгата “В Сянката на Борисов”

Откъде накъде ще ми приказват глупости – снахите и децата на Политбюро. Мачкаха ме 25 години, сега пак през уж демократични процеси ще ни мачкат. На Политбюро няма да им се дам.
(Б. р. - Може да се предполага, че Борисов визира Кунева като снаха на Политбюро, а Станишев като дете на Политбюро. Свекърът на Кунева Иван Пръмов не е бил член на Политбюро, а секретар на ЦК на БКП по селското стопанство и е свален през 1978 г., преди тя да се омъжи за сина му. Бащата на Станишев е бил кандидат-член на Политбюро, а не член. “Снахите и децата на Политбюро” са в политиката след 2000 година и няма как да са мачкали Борисов 25 години. Същевременно през 90-те Борисов е бил личен бодигард на най-големия шеф в Политбюро - генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, към когото нееднократно е изразявал преклонението си, включително наричайки го “колос в българската история”).

image Бойко Борисов, мачкан от децата на Политбюро, като главен секретар на МВР през 2002 г. Снимка: Булфото

Всичко свързано с екологията приемам сто процента, връщат и спират. Всичко, свързано с политика – милиметър няма да им отстъпя, защото тези продадоха държавата, те направиха заменките на горите, те унищожиха и флората и фауната. Сега ние правим пречиствателните станции – във всяка река можеш да отидеш да ловиш риба. Сто милиона е на София пречиствателната станция, на Искър можеш да ловиш риба, а течеше синьо, червено, зелено по нея, помните ли, само преди пет години е това.

(Б. р. - Пречиствателната станция за отпадни води на София е построена 1984 г. на мястото на по-стари съоръжения и оттогава досега е обновявана няколко пъти. През 2011 г. е открита от Борисов поредната й модернизация, по проекти отпреди да дойде на власт и с финансиране по програмата ИСПА. Борисов и ГЕРБ не са изпълнили още предизборното си обещание да отменят заменките на гори, има само мораториум върху нови заменки. Само преди 10 дни част от зелените отправиха искане към премиера да изпълни това си предизборно обещание и да разгледа законопроекта им затова, който отлежава в парламента от 2010 г. Доколко предишните правителства са унищожили флората и фауната всеки сам може да прецени).

image Част от пречиствателната станция на София през 2004 г., преди Борисов да стане кмет. Снимка: Борислав Николов


И точно на мен да ми се каже, че искам да лобирам за някой, въобще нямам нищо общо. Цеко Минев на световната купа ми даде една шапка, каквато раздадоха на всички хора там, които бяха на първенството. И като отидох на опашката на лифта имаше може би за два часа чакащи. Аз го попитах защо не направят още един лифт до него? Не дават. Сигурен съм, че ако вие отидете зимата, застанете на опашката или питате скиорите, те ще ви кажат какво мислят. Толкова години е чакал, ще изчакаме още една. Чуйте и мнението на тези хора.
Преценете колко дървета, ако ще се прави втори лифт, трябва да се насадят и да се направи. Но давайте възможност да се развива и туризмът, защото безспорно приходите на държавата и работните места са факт в последните две години. По морето, виждате, събаряме, пари даваме да събаряме сгради, които бяха на дюните и ще продължим.

(Б. р. - За опашките на Банско премиерът може би трябва да си отговори защо бяха затворени всички лифтове на Витоша цяла зима - от същия този Цеко Минев - та скиорите от София трябваше да ходят по други курорти.
Не е ясно кои сгради по морето, които са били на дюните, са съборени? Всички хотели на Слънчев бряг, построени върху дюните си стоят, включително на покойния мафиот Георги Илиев, построен незаконно, после узаконяван с разни процедури, за които няма място да се обяснява).

Аз във ваше лице съм виждал най-близките партньори и съратници в екологията. Нашата политика е такава. И съжалявам, че този разговор го водим след като има вето на президента, а не сме го направили още в парламента. И сега в сряда издавам на Министерския съвет една заповед – закон от нашата партия няма да излиза без да има отдолу подписано обществено обсъждане. Подписано предварително не когато ми стане проблема и аз да отивам в парламента и да обяснявам – хора, искаме да променим само думичката, защото заради шистовия газ сме забранили и конвенционалния. Има ли някой против да добиваме газ в България конвенционален.

(Б. р. - най-близките съратници на премиера, както нарича природозащитниците, бяха уволнявани от неговото правителство (Тома Белев), а обслужващите премиера вестници като “Телеграф”, “Уикенд” и др. ги описваха като “Зелен октопод” и “Екомафия”, които грабят милиони. Иначе, добре е, че премиерът е стигнал до идеята да се съобразява с техните становища и да въведе задължително обсъждане на закони - нещо естествено за една демократична държава, член на ЕС).

Изказването е по стенограмата на Министерския съвет, редакторските бележки са на e-vestnik.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 211815
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031