Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 12:46 - Руският игумен Филип изгонен от България
Автор: georgimet Категория: Други   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2013 13:48


Руският игумен Филип, срещу когото  101 енориаши написаха писмо  заради налагането на разделение по етнически принцип в софийската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” (известна като „руската църква” в столицата), е бил принуден да напусне България.

Събитието, подготвяно от май месец миналата година след серия от дипломатически сигнали от българска страна, най-после се е състояло вчера. Игуменът, чувствайки мощната подкрепа на Кремъл, просто отказваше да се съобрази с исканията на българските власти.

Не питам защо игумен Филип (най-после) е изгонен. За безобразията му в отношението му към българските вярващи като към втора ръка миряни, медиите вече съобщаваха многократно.

Питам обаче защо сега, след като най-после българската държава си e изпълнила ролята на защитник на българския интерес на суверенната територия на България, такава новина в България няма. Научавате я в този момент от този блог.

На игумен Филип е бил връчен списък с извършените от него нарушения и му е бил даден 30 дневен срок да напусне страната. Руският посланик Юрий Исаков е направил опит да се застъпи за игумена и дори да прескочи йерархията, като направи демарш пряко пред премиера Борисов, но без успех. Имперската му постъпка обаче е предизвикала реакция от страна на българския външен министър Младенов, който в знак на протест е отменил договорена вечеря с пратеника на Кремъл.

Срамува ли се някой в България, че е защитил българския интерес? Или пък медиите все пак са дочули, но предпочитат да се правят на глухи и слепи, както правят например, когато българи протестират с български и европейски знамена против съветската агресивна символика в центъра на София, която няма нищо общо със съвременна Русия, а е надгробен паметник на живото съветско влияние в България, наложено чрез окупация, за която българската съветофилска пета колона държи да благодарим вечно?

Иво Инджев март 12, 2013

Допълнение от мен:

Писмото е изпратено na 18-ти февруари 2012г. до българският патриарх Максим (който почина наскоро) и до
руския патриарх Кирил.
Само преди няколко месеца Бойко Борисов настоя да целуне ръка (без да е нужно по протокол!) на руския патриарх Кирил. Скандалното поведение на руският игумен Филип обаче явно не притеснява нито руския патриарх, нито бат" Бойко, защото нито е коментирано, нито някой от двамата е направил нещо по въпроса. Все пак, по думите на бат" Бойко българите сме като добри кучета, които само трябва да се държат изкъсо.

Ето извадки от
писмото на енориашите:

"...
още с пристигането си новият настоятел на храма игумен Филип започна грубо и необосновано да руши дългогодишни традиции и отношения в храма. На мястото на сърдечното доверие възникнаха напрежение и страх."

"
Макар прошението ни да бе поднесено с тих и учтив тон, ние бяхме още на място определени като смутители и бунтовници."

"
...настоятелят е направил опит да политизира и национализира нашето начинание. Той се е обърнал към извън-църковното сдружение „Форум България-Русия“ (чиито съпредседател е Георги Първанов = агент Гоце от Първо Главно Управление на Държавна Сигурност, бивш президент - бел. georgimet), като е представил станалото като „анти-руска акция“. Много от събратята ни чуха през тези дни за себе си обвинения от политически и етнически характер."

"..
на следващата неделя прошението ни бе известно вече като "бунт на българите"..."

"...
игумен Филип потвърди, че е разпоредил да се четат личните молитвени писма, които се събират в криптата на храма ..., за да се следи за записан случай на чудо вътре в тях..."

"
Ние Ви умоляваме да съдействате за незабавното отзоваване на игумен Филип."

"
Писмо с аналогично съдържание е изпратено и до Негово Светейшество КИРИЛ, Патриарх на Москва и цяла Русия."



Тагове:   българия,   руски,   игумен,   изгонен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213382
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930