Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2018 15:15 - Да се създаде регистър на педофилите, заяви Явор Колев
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 569 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяко трето дете е общувал онлайн с непознат

Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца. Това становище изрази Явор Колев, който е началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР на родителската среща „От нас зависи”, която се проведе днес, предаде БГНЕС.
Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в Интернет пространството, поради крехката си възраст и липса на житейски опит. Затова и най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибер-тормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което има липса на контрол и заинтересованост за това какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра.
Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено, заяви Колев. Оказва се, че едва 52% от родителите са били осведомявани затова, че техните деца са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално. Момчетата по-рядко споделят на родителите си, както и на органите за реда, че са станали жертва на подобен вид посегателство в социалните мрежи. Докато момичетата, от своя страна, често се „влюбват” в насилника си.
Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са: Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр. Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца, съобщи началникът на отдел „Кибер престъпления”.
Но според него, вече педофилите не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване. Колев, съобщи също така, че тази седмица са заловили двама души от Дупница за педофилия.
Всяко трето дете в България е общувало онлайн с непознат. Оказва се, че 94% от българчетата влизат всеки в социалната мрежа Facebook, като 40% от тях са с публичен профил, а това довежда и до редица проблеми, свързани с тяхната безопасност, защото обикновено лъжат за истинската си възраст в социалните мрежи. Тези данни представи Георги Апостолов от Център за безопасен интернет.
В изследване на центъра се твърди, че през последните шест години се е увеличил драстично тормозът, както в Интернет, така и извън него, тъй като 21 % от децата са споделили, че са получавали съобщения със сексуални намеци в дигиталното пространство. Сред най-популярните им занимания там, са социалните мрежи, където те са от 7-8-годишна възраст. Във възрастовата група 9-11 години вече 73% от децата са в социалните мрежи, където също преобладава видео съдържание. Осемдесет процента от децата заявяват, че знаят как да направят и да качат в интернет собствено видео, но едва 48% от тях знаят кое съдържание е вярно в Интернет. Не го правят, защото нямат подкрепата на възрастните, а защото няма кой да им "отвори" това пространство, коментира Апостолов. Над 4000 изображения с детски порнографски изображения са докладвани за миналата година в Центъра за безопасен интернет.
Но за разлика от вярванията на възрастните, че най-големият и често срещан риск за децата в интернет са педофилските посегателства, Апостолов, съобщи, че всъщност най-често децата са травмирани от действия на техни връстници. Чрез създаване на фалшиви профили, разпространяване на унизителни или деформирани снимки и видеоматериали или на клюки, слухове и обиди, злонамерени коментари под подобно съдържание или в профили на детето-жертва, се извършва групово издевателство над отделни деца. Често потърпевши са същите деца, към които има подобно отношение от връстниците им и в реалния живот. Съвременните дигитални деца са доста по-добре информирани за рисковете и опасностите, които могат да срещнат в интернет в сравнение с децата отпреди 10-ина години. Те са също така и свидетели на онлайн-тормоза над техни връстници – подобно съдържание най-често се възприема като „забавно“.
Това е явление, което ние определихме като онлайн-култура „Омраза за забавление“. Информираността обаче не ги прави много по-неуязвими, заяви Апостолов. Според него е необходимо родителите да поставят програми на устройствата на децата им, но не тайно, а да бъде обсъдено предварително - защо е необходимо да влизат в профилите им, но и същевременно с това да запазят доверието с тях. По време на събитието бяха раздадени на родителите наръчници, които да им служат като компас по отношението на придобиването им на дигитална медийна грамотност.
Мисията на родителската среща „От нас зависи” е да се стимулират обществени дебати за ползите и вредите от технологиите сред децата, но и да популяризират методиките и инструментите, които ще помогнат на родителите да създадат една по-сигурна дигитална среда за своите деца. Това е първият родителски форум, посветен на детската онлайн безопасност. Събитието е организирано от Теленор в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Асоциация Родители и „Майко Мила!“ и е част от съпътстващата програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Аудио: Борислав Цветков



Тагове:   педофили,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850538
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031