Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 12:51 - Ignorance is bliss...
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 2239 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2012 19:36



 Честито на тези, на които им липсва Тато.
  image
Положението с финансите на държавата е, без преувеличение, катастрофално. Ние сме пред фалит.

Бат" Бойко
открито призна пред bTV, че правителството харчи от резерва по 1 милиард лева годишно за пенсии. И обвини предишните управляващи, че вдигнали пенсиите и оставили държавата на минус, като забрави, че и той и Дянков обещаваха да вдигнат пенсиите при първа възможност, дори още към края на тази година. Но нямаше кой да припомни това на Борисов в студиото на bTV. В същото предаване призна, че ще посегнат на парите за пенсии - “Сребърния фонд” - от 2 млрд. лева. "Медиите" представиха това като положителна мярка - давал пари за лечение на деца, а не обърнаха внимание, че това е никога не е правено с парите на държавата.

Паниката избива и в редиците на управляващите. Висш кадър на ГЕРБ - шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев - нападна остро вицепремиера Дянков в емблематичното предаване на Николай Бареков по обслужващата телевизия ТВ 7.

Ето състоянието на фискалния резерв според ГЕРБ (Комисията за бюджет и финанси и шефката и Менда Стоянова):

image

Вижда се, че след 2013 г. държавата ще трябва да взема заеми, за да плаща пенсии и заплати. Освен това, още през 2012г. приходите в бюджета намаляват и това ще погълне по-бързо остатъците от резерва, отколкото в предишни години. Според други данни пък резервът бил 4,3 млрд. лв., а според трети са похарчени всъщност не 5 млрд., а 7 млрд. лева. Това разминаване в цитираните данни е израз на хаоса и безхаберието, според мен.
 
А помним ли как през 2010 г. Дянков казваше, че кризата е свършила през май?

Фалитът е неизбежен, а медиите го прикриват. Дори анализатори си затварят очите и подкрепят правителството, защото то им подхвърля кокали. Неизбежно държавата ще трябва да вземе заеми, за да може да плаща дори заплатите на държавните служители. Приходите няма как да се увеличат и България ще затъва.

Бойко Борисов пропусна златен шанс - със стабилна подкрепа и в парламента, и в обществото не направи нужните реформи, за да намали разходите, а единствено съкращаваше бюджети, което се отрази пагубно на цели сектори (с изключение на МВР и спорта). Същевременно не създаде нужните условия да поощри производството и потреблението - нито в селското стопанство, нито в промишлеността. И вместо да ограничи влиянието на световната криза, сегашното правителство я задълбочи и създаде изцяло български проблеми. Навсякъде са монополизирани цели сектори, цените монополно растат, потреблението се свива. Монополизацията чрез подкрепяни от властта фирми и бизнесмени-олигарси гарантирано гони чуждите инвеститори от България и задушава пазара.

Дребни и средни фирми фалираха и продължават да фалират, не на последно място и заради Симеон Дянков, който още през 2009-2010 забави с повече от година изплащането на 1,5 млрд. лева дългове на държавата към фирми, и освен това рекетира бизнеса да се съгласи да приеме по-малко от дължимото. Заедно с това задържаше повече от половин година връщането на 500 млн. ДДС. Идеята - на него и Борисов - беше, че така ще ударят фирми близки до предишните управляващи. И покрай бълхата изгориха юргана. Защото всяка фирма, спечелила държавна поръчка за нещо, дължеше на по няколко други фирми, те пък - на други доставчици и т. н. И всички по веригата закъсаха или направо фалираха.

Тепърва ще се анализират подробно негативите от сегашното управление. Ще се наслушаме на обяснения.
Борисов вече схваща, че неговата група няма интелектуалният потенциал да се справи с положението и затова се опитва да затопля отношения с хора, които довчера е ругал. Всъщност това е основният проблем на управлението му. Той не търси съгласие, а постоянно излъчва агресия, лъже, ругае и откровено клевети политическите си съперници. С този побойнически манталитет на бивш каратист и мутра далеч в политиката не може да се отиде. Резултатът няма как да бъде друг, освен фалит. Поне във финансите това вече става очевидно.

Разумният българин трябва да се готви за гръцки вариант. В управлението ще се появи български Папандреу, още не се знае кой, който после ще бъде сменен с някой припознат за технократ. Ще дойде някакво слабо коалиционно правителство, а Борисов, в характерния си стил, ще се дръпне обиден и ще каже - оправяйте се без мен. И после ще вика отстрани, че новата не знам си каква коалиция е таковала майката на положението.

Този път ще има не просто безработни, а маси от хора, които няма да има какво да ядат.
Призивът на бат" Бойко всеки да си сади картофи изведнъж ще стане съвсем реален. И ще се намери някой да каже, че Борисов е бил прав, я да го изберем пак. 

автор:
Иван Бакалов



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 211789
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031