Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 15:58 - Енергийните олигарси
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 2186 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 13.03.2013 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Прокуратурата най-сетне прогледна. В момента тече проверка на електроразпределителните дружества. От вчера тя е разширена – и обхваща и договорите за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 – тъй наречените “американски” тецове. Според главния прокурор Сотир Цацаров по нея работи съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на ДАНС, под ръководството на градския прокурор на София Николай Кокинов – като проверката трябва да приключи до края на март.

Отделен въпрос е, разбира се, какво ще попадне под лупата на прокуратурата – и дали и това дело няма да сподели съдбата на абсолютно всички останали, водени за многобройните корупционни скандали в енергетиката: сиреч да бъде разтеглено във времето, докато обществото забрави за неговото съществуване – а после поставено на трупчета и тихомълком прекратено. Като се има предвид екзотичната фигура на г-н Кокинов, не би трябвало да се надяваме на кой знае какви резултати.

Все пак дори самото поставяне на въпроса е позитивен факт. По време на тройната коалиция това бе направо невъзможно – тайните на енергетиката бяха най-строго охраняваните тайни в държавата.

Не е ясно защо и ГЕРБ толкова дълго време не намери сили да превъзмогне корупционната омерта. И въпреки всичко изявлението на министър Добрев относно договорите на двата теца и “особените залози”, с които е гарантирана тяхната дейност, открехва крайчеца на завесата, която до вчера изглеждаше каменна.

Това, което се вижда, е в буквалния смисъл на думата смразяващо. Тези залози са наистина много, ама много особени. Защото са заложени приходите на НЕК – или, иначе казано, бъдещите сметки за ток на всички български граждани.

Според изчисленията на министър Добрев става дума за учредяване на “особен залог” на стойност близо 13,189 млрд. лв. Това е стойността, която България  трябва да плати, ако по някаква причина не успее да изпълни договора си с тецовете – който между впрочем предполага долгосрочно изкупуване на произведения ток на крайно неизгодни за българските потребители цени. За сравнение – НЕК в момента е пред фалит – и е най-големия длъжник в държавата – с дългове 2,2 милиарда лева.

Според условията на тези договори – ако нещо се случи с НЕК – примерно фалира (което впрочем по всички закони на икономиката би трябвало да е вече факт), то тогава инвеститорите в двата теца директно заемат нейното място – и прибират парите си направо от електроразпределителните дружества.

Този скандал е огромен. Заложена е на практика цялата енергетика. Учреденият залог е към една пета от брутния вътрешен продукт на България! И това е направено тихомълком – без дебати в Народното събрание и без за това да бъдат уведомени българските граждани.

С основание министър Добрев си задава въпроса защо при учредяването на залог в подобен размер са били необходими изобщо външни инвеститори – и защо държавата сама не е изградила първата и рехабилитирала втората “Марица” – след като при подобен залог всяка банка би предоставила необходимите за това средства. И е прав в своето мнение, че е “недопустимо, когато залагаш над 13 млрд. лв. от сметките на обществото, да не го информираш за това”.

Недопустимо е мека дума за извършеното. Престъпно е. И става дума за много особен вид продължаващо престъпление – към което са съпричастни министрите на енергетиката от последните няколко правителства.

По-точно отговорни са Петър Жотев, Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. Особено последният, който като принципал на НЕК през 2005 г. е дал разрешение за подписване на договора за особен залог с американската AES.

Неговата роля обаче не се изчерпва само с това. Защото характерът на тези договори просто ни задължава да се замислим дали става дума за нормални търговски отношения – или за тежка корупция и пладнешки грабеж. А също и дали въпросните инвеститори са наистина американски компании – или в тези сделки фигурират – като подизпълнители, консултанти и дявол знае още какви – и български енергийни олигарси.

Първата следа в това отношение вече е налице. Министър Добрев директно заяви, че “Съученикът на Румен Овчаров Красимир Георгиев-Фронтиера е участвал в сделките с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3”. Твърдението е повече от основателно, тъй като офшорните дружества, с които са сключени споразуменията, са с адрес бул. "Фритьоф Нансен" 9, където се намира и офисът на Красимир Георгиев.

В случая не става дума само за инцидентен мушикаджия, каквито българската политическа сцена познава достатъчно добре. В енергийната мафия, структурирана от кадри на ДС и гравитираща изцяло около БСП, такива просто няма. Става дума за посредник – и то за изключително опасен посредник – между държавната власт и чужди на България икономически и политически интереси. По-точно казано – между правителството на тройната коалиция и руската енергийна мафия, върху която се крепи днешния политически режим на Руската федерация.

И става дума за Октопод – по-опасен от Алексей Петров. Защото ако последният осъществяваше контактите между държавните институции и престъпния свят, то фигури като Фронтиера осигуряват контактите между българското (уж) правителство и Кремъл. И чрез тях именно става далаверата на най-високите възможни равнища – в които комисионните се изчисляват на десетки и стотици милиони.

Тези хора могат много. Не на последно място и заради това, че не са обременени от никакви ценностни критерии – и от никакъв морал. Могат спокойно да продадат интересите на страната си – и го правят. Могат да жертват нейната независимост. Могат да минат през трупове, ако това се налага. Могат – както току-що видяхме – да свалят легитимни правителства – ако бъдат засегнати техните интереси – или интересите на техните господари.

Крайно време е мръсните тайни на българската енергетика да бъдат извадени на светло.

---

източник: svobodata.com. Вероятно ще има продължение, автор е Едвин Сугарев




Гласувай:
1



1. dedenze - Нищо нама да падне под лупата !
13.03.2013 16:25
Иван Костов с екип юристи ги е правил, той ги доведе тук ! По скоро ние ще паднем в сметките !
цитирай
2. georgimet - верно?
13.03.2013 17:13
А дано почне да пада по нещичко! Нали за това протестираме, не само за долу Цеко от Алеко, за Пирин, Иракли...

dedenze написа:
Иван Костов с екип юристи ги е правил, той ги доведе тук ! По скоро ние ще паднем в сметките !

:) Винаги са ме забавлявали мнения от рода на "Иван Костов е виновен за всичко!" Далеч съм от мисълта, че той няма вина за нищо, но няма да е зле да говориш конкретно - млад човек съм, може да науча нещо ново :)
цитирай
3. dedenze - Да Костов е идеолога на прехода и участник в изготвянето на плана "Ран - Ът" и всички
13.03.2013 17:50
следващи ужаси с приватизация, реституция и раздържавяване....
Без да съм фен на Р. Овч., това които казва е вярно първия договор е подписан в 2001 г. от Костов, там са договорени високите цени, гаранциите и пр....
http://bulgaria.actualno.com/Rumen-Ovcharov-Njamam-nishto-obshto-s-TEC-ovete-news_418067.html
цитирай
4. georgimet - само? :)
13.03.2013 18:21
dedenze написа:
Костов е идеолога на прехода и всички следващи ужаси с приватизация, реституция и раздържавяване....

Деденце, по твоята логика Ран, Ът и Русия са в заговор срещу България? Щото в момента България е почти изцяло зависима от Русия - енергийно, икономически, т.е. и политически. И Кремъл яко злоупотребява... Мнението ти за Костов, Ран, Ът и т.н. разбрах :) Те имат ли роля в голямото ограбване, което стана с предизвиканата хиперинфлация и фалитите на банките през 90-те години? Това си беше операция на другарите от ДС, т.е. школувани от КГБ. Не че нещо, ама като някой каже Костов и Ран-Ът са виновни за всичко, някак не мога да понеса, че не се споменават Русия и КГБ :) Може и да са комбина, не знам.
Освен това, реституцията трябваше да стане, доста семейства си върнаха заграбени собствености. Дали е станала по най-добрият начин не знам... Иначе за приватизацията (т.е. раздържавяване) си прав, че са ужаси. Обаче другарите от ДС пак направиха така, че хубавите неща ги изкупиха те.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213180
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930