Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 14:21 - Шести се самозапали. На кого му пука?
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 1532 Коментари: 0 Гласове:
2



Безработeн миньор се самозапали в Бобовдол във вторник, в сряда в Ситово край Силистра се самозапали друг безработен. Това беше всъщност бяха шестият и седмият за месец - ако към изгорелите хора се добави и онази 40-годишна жена, чиито овъглени останки намериха в Пловдив.

Самозапалването стана епидемия в България, а единственото, което можаха да измислят българските власти, е да карат новия патриарх няколко пъти да призове хората да не се самоубиват.

Ролята на медиите никаква я няма в тази опасна ситуация. Не е въпросът да премълчават новините със самозапалили се. Въпросът е да канят за дискусии хора, който да обяснят явлението, също и хора, които да дадат надежда, успокоение, да разведрят. Вместо това из коментарните студии на телевизиите шестват политици като Волен, Яне (самите те с нужда от психиатрична помощ) и разни по-нагоре по веригата, които нищо обнадеждаващо и оптимистично не могат да кажат на народа, освен да ругаят противниците си.

Тези хора още не са се събудили и не са разбрали, че самозапалванията са симптом за опасно състояние на обществото. Натрупана е огромна негативна енергия, това е колективна депресия. Протестите отшумяха, но се заблуждават политиците, които мислят, че всичко отмина и статуквото остава. Само една искра и хората ще излязат отново на улицата.

Психиатри предупреждават, че се увеличават особени форми на депресия, т. нар. кратки депресии, с продължителност до 2-3 дни от месеца, които трудно се диагностицират и могат да доведат до самоубийство.

В този момент на вълна от самоубийства се оказва, че са закрити телефоните на доверие специално за самоубийци, които работеха в миналото и са спасявали десетки хора. На някои от тях е имало средно по 5 обаждания на ден, докато са работили и са помогнали на множество хора в тежко състояние.

Сега ролята на телефон на доверието играе 112. Там имало и медицински лица. Но, който се обади на този телефон, дори да няма депресия, може да я получи от операторките. Започва един грубиянски и безцеремонен разпит, после те свързват с някое районно на полицията, където те разпитват втори път същото, ако се обадиш пак – айде всичко  отначало.

В САЩ и западноевропейските страни работят непрекъснато национални телефонни линии за помощ за самоубийци, обслужвани от добре обучени психолози. И имат реален ефект.

В България, страната на горящите хора, такава линия няма. И не се вижда реакция от медии и управляващи нещо да се промени.

(Ето телефони на доверието на БЧК, които не са специално за самоубийци, но оказват и такава помощ - София - 02/81 64 892, Пловдив - 032/61 51, Ямбол - 046/662 904. Има и още един телефон на доверието, който е платен, разговорите се плащат с добавена стойност и по-скоро е частен бизнес)

източник: е-вестник



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213150
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930