Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 14:25 - Агент „МЛАДЕНОВ” на ДС е поел енергетиката в служебния кабинет. През 2008 МВР му скрило досието
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 3251 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 12.04.2013 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Божан Стоянов е сътрудничил на бившата Държавна сигурност и след 1989г. Това обяви в четвъртък, 11 април 2013, комисията по досиетата в доклад от проверката на състава на служебното правителство (решение №2-166 от 10 април 2013 г.)

На следващият ден 11 април 2013:

Министър-председателят Марин Райков:
"Божан Стоянов е проверяван през 2008 г. за принадлежност към Държавна сигурност и има документ, че данни за съпричастност няма. От 2008 г. нищо не се е променило в миналото на Стоянов. "

Явно за него факта, че през 2008 не е казана цялата истина няма значение.

Самият Божан Стоянов:
"Моята роля е да преструктурирам енергетиката."

Да пожелаем успех на Агент „МЛАДЕНОВ” !

Презиндентът Росен Плевнелиев отказа коментар. Явно за него не е важно, че най-важният отрасъл в икономиката се поверява на агент на Държавна Сигурност, действал и след 1989г.

Божан Стоянов е единственият с досие в служебният кабинет, но точно на него бе поверен ключовия ресор енергетика при представянето на екипа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на 22 март 2013 г.

Стоянов е разкрит като агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС.  Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

Комисията разполага с данни в наличните документи, удостоверяващи принадлежност на Божан Стоянов към ДС и  след 10 ноември 1989 г.

За да заеме поста зам.-министър, отговарящ за енергетиката, Божан Стоянов се завърна от САЩ, където работи като финансист и консултант.

Роден е през 1963 г. Завършил е Английската гимназия в София. След това завършва МЕИ, специалност промишлена топлотехника. Специализирал е бизнес в Будапеща и Питсбърг. Следвал е финанси в бизнесучилището на университета в Пенсилвания, САЩ и завършва като магистър по бизнесадминистрация.

Името на Стоянов стана известно по времето на правителството на НДСВ, когато се появи начело на „Табако кепитал партърнс”, кандидат за „Булгартабак”. Сделката обаче пропадна. Тогава Стоянов минава за приближен на министри в правителството на НДСВ Николай Василев и Милен Велчев.

През 2002 г. премиерът Симеон Сакскобурготски го покани да поеме енергетиката, но той отказа. Дълго време Стоянов е в Ню Йорк като председател на българския уолстрийт клуб.

Сайтът desebg.com потърси за коментар зам.-министър Божан Стоянов. От кабинета му заявиха, че в момента не е в министерството, но ще му предадат обаждането.

 

Реакцията на Министерството и обявения зам.-министър

По-късно през деня Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпространи следното съобщение:

„По повод оповестените днес данни от проверка на комисията по досиетата, в които се твърди, че заместник-министърът по енергетика Божан Стоянов е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е упълномощен да заяви следното:

На 22 август 2008 г. същата Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, председателствана отново от Евтим Костадинов е издала удостоверение на г-н Стоянов, според което няма данни той да е бил „щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”.

Министерството е изпратило писмо до комисията с настояване случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове.

 

 

Отговорът на комисията по досиетата

Потърсен за коментар на случая Евтим Костадинов заяви пред desebg.com:

„През 2008 г. г-н Стоянов е подал заявление до комисията, която по това време не разполагаше нито с картотеката на ДС, която беше в МВР, нито с архивните материали. По тази причина за всички лица, подали заявления до нас, изпращахме запитване до съответните служби и до МВР. По случаят с г-н Стоянов тогава сме получили отрицателен отговор от МВР, подписан от министъра. На тази основа сме издали удостоверението, с което той разполага към 2008 г.  

Тъй като не сме се предоверили на службите, съхраняващи архиви на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА в тези удостоверения ние изрично посочваме, че на „този етап” за съответното лице не разполагаме с информация за принадлежност. По този начин комисията се презастрахова, именно в от такива случаи като този.

През 2010 г., когато приехме картотеката от МВР и архивите, сме получили материали, свързани с г-н Божан Стоянов, които през 2008 г. са ни били спестени. Те излизат днес, защото по закон сме задължени да извършим проверка за принадлежност на служебния кабинет, в който фигурира и г-н Стоянов. Оттук се получава това разминаване, за което комисията не може да бъде винена.
Всичко това е документирано и е на разположение.”

Според Конституцията (чл. 108, ал. 2) зам.-министрите се назначават от министър-председателя. В случая Божан Стоянов е назначен от премиера Марин Райков.

При представянето на министрите в служебното правителство на 12 март 2013 г. президентът Росен Плевнелиев отбеляза в словото си, че нито един от тях не е свързан с Държавна сигурност. Както desebg.com съобщи той се е възползвал от правото си на предварителна проверка в комисията по досиетата на кандидатите, на които се е спрял. Очевидно това не е направено от премиера Марин Райков по отношение на зам.-министрите.

Наскоро desebg.com коментира, че секторът енергетика и други монополи изобщо липсват като задължени субекти за проверка в закона за досиетата и миналото на участниците в тях е непрозрачно от времето на комунистическия режим.




Гласувай:
6



1. batogo - Поздравление за поста!
11.04.2013 14:48
Истината винаги трябва да излиза наяве. Това е пътят към добруването. Благодаря!
цитирай
2. georgimet - моля :)
11.04.2013 15:00
копие от http://desebg.com
цитирай
3. zaw12929 - ДА ГО РАЗСТРЕЛЯМЕ
13.08.2013 08:09
ДА "Новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Божан Стоянов е сътрудничил на бившата Държавна сигурност"

ИМАЛО Е КОИТО СА ПРАВИЛИ ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ, ЗА ДА СЕ ЗАПАЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ

ДА ЛЕПИМ ЕТИКЕТ Е НАЙ ЛЕСНО И ГАДНО - ТЕ ВЪРНАХА, УМНОЖИХА ОМРАЗАТА ТОВА СА СИНИТЕ ИДИОТИ, КОИТО ИЗТЕКОХА В КАНАЛА И СЕГА, КАТО МИКРОБИ ОТ ТОАЛЕТНАТА СЕ МЪЧАТ ДА ЗАРАЗАТ С ЕПИДЕМИЯ ХОРАТА- ПРЕЧАТ, А ВИЕ ИМ ПОМАГАТЕ ДА ИЗПЪЛЗЯТ ОТ ГАДНИТЕ СИ ДУПКИ
цитирай
4. georgimet - Не искам да го разстреляме, но МОЛЯ ТЕ
22.12.2013 09:02
Относно тези твои писания:
zaw12929 написа:
ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ, ЗА ДА СЕ ЗАПАЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ...

СИНИТЕ ИДИОТИ... ПРЕЧАТ, А ВИЕ ИМ ПОМАГАТЕ ДА ИЗПЪЛЗЯТ ОТ ГАДНИТЕ СИ ДУПКИ

Имам няколко въпроса към теб: Би ли ми дал някой пример за български постижения? Ако има такива, кои от тях запази ДС? БКП има цялата власт в България от 1944 насам, с изключение на управлението на Филип Димитров и Иван Костов. Сега е 2013, минали са 69 години. Как за няма и 5 години тези "сини идиоти" успяват да съсипят великите дела на БКП, България да падне до такава мизерия и да заразят хората с епидемия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213132
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930