Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2013 17:47 - Цацаров експресно оневини Роман Василев. Вчера пък призна, че бил подведен от него
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.04.2013 17:51


От обясненията на агенти от пък излиза, че ДАНС са лъгали пред съда.

Само за ден прокуратурата провери и оправда заместник-градския прокурор на София Роман Василев, който според признанието отпреди ден на шефа на държавното обвинение Сотир Цацаров, е искал неправомерно подслушване и сам си е разрешавал прилагане на специални разузнавателни средства (СРС). Василев е подал оставка, която обаче е отхвърлена, защото експресната проверка, разпоредена на 11 април и приключила на 12 април, доказала, че той бил подведен от ДАНС и всичките му спорни действия по прилагане на СРС в разследването срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов са били предварително съгласувани със заместник-главен прокурор.

Заключенията от проверката,
оповестени от прокуратурата в петък, са в тотално противоречие с изявленията на главния прокурор пред журналисти в четвъртък, когато обяви, че Роман Василев е заобиколил закона при разпореждане на СРС в два случая, в единия от които е подведен и самият Сотир Цацаров в качеството му на шеф на Окръжния съд в Пловдив. Става дума за двете СРС-та, които прокурор Василев буквално си е саморазрешил и за които Mediapool публикува информация още през лятото на 2011 г.

"Две разпореждания на прокурор Роман Василев по делото срещу Цонев не съответстват на нито една от хипотезите на закона. Очевидно заобикалянето на подсъдността се прави и е възможна. Законът е заобиколен, категорично. С тези искания той е подвел мен. Написал е, че нещо ще се случи в Пловдив", заяви Сотир Цацаров преди около 24 часа.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че тогава е била разпоредена и проверката на Василев, който в петък е подал оставка, но поради неговото експресно оправдаване главният прокурор не я е приел.

Зам.-градският прокурор всъщност е проверен основно заради искането му, одобрено от Цацаров през март 2010 г., в което той бе посочил, че има данни, че финансистът Тенчо Попов ще посредничи за предаването на подкуп в Пловдив. По време на делото на първа инстанция обаче, Софийският градски съд (СГС) получи официални отговори от МВР и ДАНС, че подобна оперативна информация никога не е постъпвала в службите.

Точно заради това и Цацаров заключи, че е бил подведен от Василев и се оплака, че законодателят не е домислил процедурата за разрешаване на СРС-та от съда, тъй като съдиите реално нямали възможност да проверяват истинността на посочените в исканията на прокуратурата мотиви.

"В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на ДАНС към м. март 2010 г. (и прясно подал оставка като началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев  – бел.ред.), когато са извършвани действията по разследване по делото, и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време. Г-н Йовчев е подписал разпорежданията по чл. 16 ал. 2 ЗСРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а г-н Москов е бил ангажиран с оперативни действия. Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура по отношение на заместника на градския прокурор", уточняват в петък от държавното обвинение.

Заключенията от въпросната проверка тотално оневиняват Роман Василев, като изрично се посочва, че по време на разследването срещу Цонев, Сантиров и Попов, прокурорът е координирал всички свои действия с разследващия екип, както и с ръководството на прокуратурата (без да се конкретизира с кого -бел.ред.).

"Същият извод категорично може да се направи и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман Василев, като наблюдаващ прокурор, на исканията за използване на специални разузнавателни средства спрямо Попов, Сантиров и Цонев", убедено съобщават от прокуратурата.

ДАНС са излъгали пред съда?

По повод съмненията, че е подвел Цацаров да подпише искане за СРС, мотивирано с неверни данни, проверката установила, че всъщност въпросната оперативна информация била споделена на Василев от "оперативни работници на ДАНС". Защо тогава службата официално съобщи обратното на СГС по време на делото, изобщо не става ясно.

От заключенията на проверяващите Василев излиза, че ДАНС със сигурност са излъгали – или в отговора си до съда, или в обясненията си по настоящата спешна проверка.

Заключенията за най-сериозното нарушение на Василев издишат

Само преди ден Цацаров обясни, че най-сериозното нарушение на Роман Василев не е това, че го е подвел да одобри исканите СРС-та.

Главният прокурор заяви, че Василев е заобиколил разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства, като сам е подписвал разрешения за СРС. Според закона те могат да се прилагат единствено с подпис на съдия. В неотложни случаи се разрешават и от министъра на вътрешните работи, но трябва да се получи одобрение от съд в срок от 24 часа. Още през 2011 г. обаче стана ясно, че Василев сам е разрешил СРС-тата на съдията Сантиров и следователя Петров, който записа колегата си и със скрита камера. Тогава зам. - градският прокурор се оправда, че въпросният документ нямал разпоредителен характер, а само уведомявал МВР, че СРС-то е одобрено. Бившият вътрешен министър Цветанов също увери, че подобни неща не са се случвали. "Разрешението на Василев е много спорно от юридическа гледна точка", коментира обаче в четвъртък Цацаров.

На същата пресконференция той обясни, че не предприема нищо спрямо зам.-градския прокурор, за да не го заподозрат в лично отношение, защото Василев е подвел именно него. Цацаров все пак допълни, че ще изчака мотивите на съдия Коев, който оправда Цонев, Сантиров и Попов, и след това ще реши какво да прави с Роман Василев.

Очевидно главният прокурор след това е премислил и разпоредил спешната проверка, оневиняваща Роман Василев, преди да се готови мотивите на градския съд.

"На 12.04.2013 г. сутринта Роман Василев е предявил чрез главния прокурор, до Висшия съдебен съвет, заявление за подаване на оставка. След получаване на доклада от проверката днес следобяд, главният прокурор отказа да приеме заявлението и да го представи на Висшия съдебен съвет, с оглед установените по-горе резултати – осъщественото съгласуване на действията на заместник-градския прокурор, включително и по исканията за използване на СРС, с административните му ръководители. Именно по тази причина главният прокурор не намира основания за отговорност на прокурор Василев", обобщава се в официалното съобщение на прокуратурата по случая.

Съгласуването с шефовете не оневинява зам.-градския прокурор

"Твърдението, че Роман Василев е съгласувал действията си по разследването срещу Цонев, Сантиров и Попов с ръководството на прокуратурата, не може да го оневинява за разпореждането на СРС-та с негов подпис, за изготвянето на проект за разрешение на подслушване от Бургаския апелативен съд и за поръчването на СРС-та по телефона, а не по законовата процедура, на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Не може да става въпрос за оневиняване, а за обсъждане на отговорността на посочения зам.-главен прокурор, който и да е той", коментира в петък пред Mediapool адвокат Васил Василев, защитник на бившия военен министър Николай Цонев.

Главният прокурор бе принуден да коментира действията на подчинения си Роман Василев заради публикацията на
Mediapool : "Българският Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващите", чийто автор Борис Митов бе викан на разпит в прокуратурата заради публикуван документ, в който Цацаров одобрява искане на Василев за подслушване. Повод за статията бе започналата проверка на прокуратурата в МВР по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконна схема за тотално подслушване по нареждане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Проверката, ръководена именно от Роман Василев, би трябвало да е приключила на 12 април. Предстои да бъдат обявени резултатите.


източник: mediapool
автор на статията е Борис Митов, който бързо беше привикан в прокуратурата онзи ден, след статия с разкрития как Роман Василев и Сотир Цацаров дружно грубо нарушават закона за СРС и правят каквото си искат.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 211812
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031