Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 13:14 - С политиците трябва да се внимава, дори с “европейските”
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 1984 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Само трябва да види човек (по-долу) какво казват тези дни видни техни представители.

След като стана ясно, че ще бъде съден, Цветан Цветанов (ГЕРБ) отиде да плаши европейските политици, че новото ни правителство възражда Държавна Сигурност. Че БСП и ДПС били съставили правителство с манипулации и едва ли не фалшифицирали изборите. Все едно Цветанов не контролираше МВР и по време на изборите, не беше едновременно началник на ГЕРБ-ерския предизборен щаб, печатницата за бюлетините (да, онази без ключалки и охрана, в която имаше над 350 хиляди бюлетини, отпечатани в нарушение на закона) не беше на човек от ГЕРБ. Едва ли не само БСП, ДПС и Атака правили манипулации на изборите.

Вероник Матьо - координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията за противодействие на организираната престъпност и прането на пари в Европарламента:
Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори. Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа

Манфред Вебер – зам.-председател на групата на християндемократите в европейския парламент:
Депутатите от ГЕРБ останаха напълно изолирани в парламента без възможност да съставят правителство, въпреки първото си място.

Видно е, че тройната коалиция (БСП, ДПС, Атака – бел. авт.) дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009 г.”

Михаел Галер – евродепутат от ЕНП (Европейска народна партия, член на която са и ГЕРБ):
Очевидно новото българско правителство е на път да извърши безпрецедентен акт със смяната на системата в МВР. Силно съм притеснен, че предприетите реорганизации в спецслужбите в България водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз.”

Европейски политици като Вероник Матьо, които хвалят Цветанов, че оздравил съдебната система, са изумителни. Може би и за тях назначаване на семейни приятели и “специалисти” по право от ДС школата в Симеоново, без опит на важни позиции е, оздравяване? Как точно министър на вътрешните работи (Цветанов или който и да е), а дори и цяла партия ГЕРБ може да “оздрави” съдебната система? Нали ГЕРБ уж не влияеха на работата на съдебната власт… За какъв независим съд говорим? Това не беше ли една важна част от правовата държава? Ха сега вижте пак по-горе длъжността на Вероник Матьо в Европарламента. А по въпроса за ДС, нека тези европейци се поинтересуват от кадровата политика на ГЕРБ. Най-малкото, журналисти като Асен Йорданов бяха поканени в европарламента и правиха презентации…

Скоро Цветан Цветанов ще бъде съден поне за незаконните подслушвания. Уплашен, тича из европарламента и търси подкрепа. Прави се, че не разбира за какво е виновен: “Аз знам какво съм правил, няма значение какво пише в делото. По никакъв повод не съм разпореждал, не съм си и помислял да правя незаконни подслушвания, или да карам служителите да правят действия извън закона, и извън техните професионални задължения”. Това, че по закон е длъжен да не допуска незаконни подслушвания, удобно не влиза в хленченето му. Никой не го и обвинява (за сега), че ги е разпореждал и правил. Все едно всички предишни министри на МВР не са били при същите условия…

А ето три ключови примера за “оздравяването“, което ГЕРБ приложиха на съдебната система:

  • Назначаването на Георги Колев за председател на върховния съд. Съюзът на съдиите определи това кадрово назначение като “безпринципно”. Основният аргумент беше, че е необяснимо как наказателен съдия, завършил Академията на МВР в Симеоново, може да бъде председател на Върховния административен съд. ВСС обаче го назначи с мотива, че той е отличен административен ръководител. Този мит рухна година по-късно след проверката на съдебния инспекторат за работата на Софийския градски съд, когато председател бе именно Георги Колев.
  • Изборът на близката семейната приятелка на МВР шефа Цветан Цветанов, Владимира Янева, за председател на Софийския градски съд. Янева има едва 4-годишен действителен стаж като съдия, тъй като останалите 4 години е прекарала в майчинство. Освен това след избора й се оказа, че това е първият конкурс за кариерно израстване, на който се явява. Назначението й на ключовия пост предизвика сериозни сътресения в магистратурата и доведе до две оставки във ВСС.
  • Уволнението на съдия Мирослава Тодорова – председател на Съюза на съдиите. Цветан Цветанов месеци наред я обиждаше в интервюта за всички телевизии, че закриля мафията и организираната престъпност. Цветанов говореше неверни данни за нея и правеше внушения, че тя пречи на правителството да се бори с престъпността. Дори делото, което Мирослава Тодорова заведе, показа че всички обвинения са напълно неоснователни.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213144
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930