Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2017 07:55 - Пореден шамар за милиционерщината от съда в "Република" България
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1455 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Адвокатите на Гражданска инициатива "Справедливост" постигнаха оправдателна присъда за поредната акция на Николай Колев-Босия.
 
Протокол от заседание на Софийски районен съд, НО 102-ри състав, 01.08.2015 година 

В публично съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАИ ВАСИЛЕВ

с участието на СЕКРЕТАР: ЕМИЛИЯ НАЙДЕНОВА

и на ПРОКУРОР:_____________

Сложи за разглеждане докладваното от съдията НАХД № 13201 по описа за 2015 година.

На именното повикване в 11: 00 часа се явиха:

Нарушителят НИКОЛАЙ ГАНЧЕВ КОЛЕВ, се явява лично, доведен от 01 РПУ.

В залата се явява адв.Диньо БОЗАДЖИЕВ от САК упълномощен защитник.

СРП, редовно уведомена, не изпраща представител.

АДВ. БОЗАДЖИЕВ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА самоличността на нарушителят:

НИКОЛАЙ ГАНЧЕВ КОЛЕВ, роден на 04.05.1951 г., в гр. Стара Загора, българин, български гражданин, със средно образование, разведен, неосъждан, работи като журналист на свободна практика, с адрес гр. София, ж.к. „Красно село”, кв. Борово, бл.231, ет. 8, ап. 39, с ЕГН: 5105047560.

Самоличността е снета по данни от л.к.№643755891/2012г. издад. от МВР-София.

СЪДЪТ разясни правата на нарушителя, включително и правото му на отвод.

НАРУШИТЕЛЯТ: Ясни са ми правата, отводи не правя.

АДВ. БОЗАДЖИЕВ: Уважаеми господин съдия, представям и моля да приемете Решение на СРС от 29.05.2015г., отворено писмо до депутатите от Народното събрание от моя доверител и входящ № за уведомление до Столична община, че ще се проведе такъв протест и във връзка с това писмо, което представихме представям и анализи, които са правени от компетентни лица, заедно с моя подзащитен във връзка с нарушенията и във връзка, с които е протеста за случващото се по пътищата на България и т.н. и нарушения на Европейското законодателство. Друго няма да представяме.

съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДЕЛОТО се докладва с прочитането на акт за констатиране на дребно хулиганство.

СЪДЪТ запита нарушителят дали желае да даде обяснения по случая

НАРУШИТЕЛЯТ: Господин съдия на 15.05.2015г. написах отвореното писмо и го изпратих до всички парламентарни групи за това, че в Министерството на транспорта се извършват тежки корупционни схеми, които продават изпити за шофьори и книжки на неграмотни, полуграмотни и на хора неподходящи да бъдат водачи на МПС. Във връзка с това и със зачестилите убийства и осакатявания по пътищата, аз изпратих този документ, в който исках и настоявах, за да се прекратят тези убийства и осакатявания, да се поиска оставка на Министър Московски и да се даде на прокурор. Статистиката сочи, че в България от страните в Европейския съюз в пъти превишава броя на убитите и осакатените на глава от населението. В Холандия при близо 17 млн. население средно годишно са около 425, в България са между 1200 и 1300, като се прави и един такъв хитър номер, само убитите на пътя се записват като пострадали и убити, а тези които са починали в болницата, не влизат в тази статистика. Във връзка с това аз направих този протест и го изпратих, като им дадох две седмици да ме извикат, за да им покажа документите, тъй като аз разполагам с оригинални документи показващи тези престъпления имах и внесена покана от народен представител Велизар Енчев, но Председателя на Парламента Цачева отказа да удовлетвори молбата на Енчев и не ме допусна до среща с депутатите. От своя страна парламентарните групи също са взели решение да няма такава среща. При това положение аз смятам, че основната институция управленска в България - Народното събрание, която по Конституция на парламентарна република не желае да работи за обществения интерес и да изпълнява Конституцията и Законите, които само издава. При това положение, аз протестирах, като ги предупредих, че това ще бъде с развалени домати, хвърляне по депутатите на развалени домати и развалени яйца. На 29.05 го направих за първи път и бях арестуван, при което бях доведен в съда и съдия Георгиев ме оправда напълно, тъй като той прие, че това е граждански протест, а не хулиганска проява. В интерес на истината аз действително протестирам в полза на обществото, а тези които работят срещу него определено се намират в Народното събрание, разбира се не бих сложил всичките под един общ знаменател, има отделни личности, които не само, че не се съгласни с мнозинството, но и са внасяли мои питания до съответния Министър Московски.

През цялото това време, аз съм писал няколко сигнала до главния прокурор, до всички държавни институции и отговор или по-скоро разумен отговор не съм получил, особено от главния прокурор, който не ми отговори. Аз в едно предаване го нарекох главен престъпник с идеята той да ме даде на съд, за да мога в съда да покажа тези документи, с които разполагам и по този начин да докажа, че в действителност главният прокурор не изпълнява съвестно и качествено задълженията си, тоест аз изчерпах абсолютно всички конвенционални начини за протест.

След като не получих разумен отговор и в срок аз преминах вече към тези по остри действия, доколкото могат да се нарекат остри действия -замеряне с развалени домати, които са меки и не могат да причинят никаква контузия, могат само да изцапат някой, но така или иначе депутатите са повече оцапани от работата си отколкото от моите домати.

В продължение на 2 месеца аз ги замерях и нямаше спрямо мен никакви действия. Вчера, когато отидох всичко беше, както и преди, полицаите стояха около мен, някъде на метър, метър и нещо и ме наблюдаваха как замерям с домати депутатите, не съм уцелил никой от депутатите. Цялата акция се проведе на две фази, първата фаза те бяха както 2 месеца аз всяка седмица ходих да замерям, но нямах никакви проблеми, вчера в един момент след като Менда Стоянова излезе да говори по телефона, аз хвърлих по нея три домата и те паднаха около нея. В следващия момент изведнъж групата от полицаите явно получи някаква заповед и я обградиха плътно от всички страни. В момента, в който замахнах с домата се намираше някой, който беше най близо, който ме удряше през ръката и променяше треакторията на домата и при това положение е възможно, където аз нямах никаква видимост, възможно е да съм уцелил някой, но при мен лично не е дошъл нито един пострадал. Само домати хвърлях, нямах развалени яйца. Те първоначално не ми казаха, че съм арестуван, те не знаеха какво да правят и чакаха някакво нареждане. При това положение, когато ме закараха в 01 РПУ пред мен написаха заповедта, която човекът, който я пише каза, че е получил разпореждане по чл. 325, ал. 1. Само, че този член през 2012г. когато хвърлих първия домат по Парламента беше употребен и вашия колега изобщо не даде ход на делото и за това след като видяха, че няма да мине явно прокурорът е отказал да повдигне по 325 и тогава изведнъж тихомълком се мина на УБДХ въпреки, че им показах решението за аналогичен случай. Въпреки това явно че натиска върху тях аз не ги упреквам разбира се явно, че е бил твърде мощен за да се стигне до това положение. Моята позиция е гражданска позиция, моето мнение е че съдът ако иска да има уважението и доверието на българските граждани, трябва да взима справедливи и разумни решения.

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРОЧИТА И ПРИЕМА всички писмени доказателства по делото.

ПРИКЛЮЧВА СЪБИРАНЕТО НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНИТЕ ПРЕНИЯ

АДВ. БОЗАДЖИЕВ: Уважаеми господин съдия, моля да приемете, че вмененото нарушение по УБДХ на моя доверител не е осъществено, нито от обективна, нито от субективна страна, поради което следва да бъде оправдан, тъй като единствените доказателства, които се представят това е отразеното като фактически обстоятелства за случилото се от административния орган. От моят подзащитен бяха дадени подробни обяснения, които изясниха нюанса, който този път фигурира в поредното му предаване на съд по този текст. Както той заяви, този процес датира още от 2012г. периодично през различни периоди от време по конкретни поводи той е изразявал своята гражданска позиция срещу бездействието на компетентните органи и след неколкократните решения абсолютно сходни като законова мотивация от съда, че се касае до форма на политически протест, който протест всеки един гражданин има право в България и че той е спазвал и съответните нормативи за разлика от „спонтанните протести”, които се случват по улиците и в центъра на София и не си спомням включително и преди седмица, когато имаше такива около Съдебната палата, непосредствено и вчера и онзи ден пред Народното събрание, тук да имаше поредица от нарушители на обществения ред, които да бъдат представени поне по УБДХ за извършени нарушения, не зная по какви причини и мотиви, но тогава когато един човек изразява собствената си гражданска позиция и тя за съжаление от властващите не може да бъде оспорена в крайна сметка те стигнаха след двумесечно търпение „търпилото” им се изчерпа и отново го предадоха на съд като този път, за да се излезе от „коловоза” за политически протест, за който има константна съдебна практика СРС се включи, че той е извършил такива действия и по отношение на служителите, които са опазвали обществения ред. Той ви обясни какво се е случило и аз моля да приемете това за достоверно, тъй като този протест продължава последната му фаза след последното Решение на СРС вече 2 месеца два или три пъти седмично до сега не е имало нито един случай по някакъв начин той да е засегнал някой представител на службите на МВР, които са изпълнявали охранителните си функции, напротив те стояха наредени 10 човека и просто наблюдаваха дали това което той до сега е правил или прави нещо друго. Какво толкова се случи, че вчера се случиха тези нещо и изведнъж моят подзащитен да започне да извършва подобни действия срещу униформените служители. Както той обясни, единственото обяснение за съжаление, е че по някакъв начин се е опитал да провокира ситуация която да се вкара фактическата обстановка в „коловозите” на този указ от преди 1989г. и който се указа много удобен за властите, въпреки, че те отричат така нареченото тоталитарно минало.

Ето защо единствената защита, независимо от инсинуациите, които са в средствата за масова информация, създавани настроения в обществеността, в тези случаи последната защита на българските граждани да реализират своите права, това е да получат в крайна сметка една справедлива и обективна оценка от съда и съдът да въздаде справедливост. Друга спирачка поне последната година, последните месеци, пред изстъпленията на изпълнителната власт и бездействието и покровителството на законодателната власт по отношението на действията законните на българските граждани - няма. Ето защо аз се обръщам към вас да въздадете справедливост.

НАРУШИТЕЛЯТ: Подкрепям изцяло становището на адвоката си, искам да допълня, че на 29.05, когато получих оправдателната присъда, не беше обжалвана в следваща инстанция, тоест МВР прие, че това е справедлива присъда. Моля да бъда оправдан.

НАРУШИТЕЛЯТ: Моля за парична глоба за да си понеса наказанията.

СЪДЪТ предостави последна дума на нарушителят: Моля да бъда оправдан.

СЪДЪТ се оттегли на тайно съвещание след тайното съвещание установи следното:

СРС е сезиран за акт за констатиране на дребно хулиганство от 31.07.2015г. съставен от служителят на 01 РПУ Веселка Шейнова, в който са изложени фактически обстоятелства на твърдяно нарушение по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ.

В настоящето производство твърденият нарушител Николай Колев дава подробни обяснения, обяснява причината, поради която се е стигнало до мятане на домати по сградата на Народното събрание, а неговият защитник адв. Бозаджиев счита, че осъществените действия от Колев не представляват административно нарушение. Позицията на твърдения нарушител Колев е да бъде оправдан.

СЪДЪТ след като се запозна е материалите по преписката счита, че така описаното деяние в акта за установяване на административно нарушение не съставлява такова, по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ, където законодателят е предвидил, кои прояви са непристойни по смисъла на нормативния акт УБДХ и това са ругатни, псувни, неприлични изрази на публично място пред повече хора, оскърбително отношение и държане към граждани към органи на властта или обществеността или участие в скарване, сбиване или други подобни действия, е които се нарушава обществения ред и спокойствие, но поради по ниска степен на обществена опасност деянието е административно нарушение дребно хулиганство, а не престъпление по хулиганство по чл.325, ал. 1 от НК.

Подобни факти не се съдържат в административно наказателната преписка. Установява се, че Николай Колев по негови данни е журналист, интересува се от определен проблем, който засяга действия на изпълнителната и на законодателната власт свързан с издаването на шофьорски книжки, не по предвидения от Закона ред, същият е осъществявал различни форми на гражданско участие или на гражданска активност, като е сезирал редица държавни органи с този проблем, за да се стигне до случаят от 31.07.2015г., когато същият е метнал домати по сградата на Народното събрание.

Този съдебен състав счита, че проявите на граждански протест могат да вземат различни форми и тези форми са свързани включително и със замеряне на политици с яйца, вода, блажна боя, домати, обувки и други подобни. Примерите в световен мащаб за гражданско отношение към политиците, като лица които осъществяват определена политическа дейност са безбройни. За това мятането на домати по български политици според този съдебен състав е напълно допустима проява на изразяване на определена позиция към дадената дейност на този политик и съответният политик следва да приеме тази позиция стига разбира се тези действия да не засягат, макар и по-високия праг на чест и достойнство на дадения гражданин, който се занимава с политическа дейност.

Материалите по делото не установяват Колев да е участвал нито в сбивания, нито в скарвания, нито да е отправял ругатни и псувни към когото и да било от присъстващите на мястото, нито да е отправял някакви неприлични изрази, към който да било гражданин - политик, служител на Народното събрание или полицай поради, което и нито един от обективните критерии заложени в чл.1, ал.2 от УБДХ не е налице, което означава, че деянието не съставлява административно нарушение.

Отделно от това съставът на съда констатира, че в акта за установяване на дребно хулиганство липсва датата на твърдяното нарушение, което се твърди, че е извършено отразено е само мястото и съответните действия, които са извършени от Колев без да става ясно кога са извършени тези действия. Обективния елемент на всяко нарушение включва и датата и времето на неговото извършване и неговото не включване винаги е процесуално нарушение. На посочените две основания - липса на състав на административно нарушение и наличието на процесуално съществено такова следва да обуслови извода съдът да постанови съдебен акт - решение по чл. 6, ал. 1, б. В от УБДХ, като оправдае Колев по внесеното обвинение за административно нарушение.

В допълнение и за пълнота на изложението съдебният състав намира за необходимо да посочи, че сградата на Народното събрание, не бива да бъде израз на граждански позиции от подобен род, защото този съдебен състав прави разлика между красивата архитектурна сграда на Народното събрание и персоналния състав вътре в тази сграда. Протеста на дадения гражданин следва да бъде насочен към онзи или онези, които осъществяват или не осъществяват според разбиранията на съответния гражданин дадената им власт, но така или иначе проявата би могла да бъде квалифицирана само и единствено като израз на негативна за някои хора може би крайна, но не до такава степен според този съдебен състав, че да обуслови изводи за извършване на административно нарушение.

По горните съображения

СЪДЪТ

РЕШИ:

ПРИЗНАВА НИКОЛАЙ ГАНЧЕВ КОЛЕВ е ЕГН: 5105047560 за НЕВИНОВЕН в това на неизвестна дата, в гр. София, да е извършил непристойна проява по смисъла на чл.1, ал. 2 от УБДХ изразила се в мятане на 10 бр. домати по служебния вход по сградата на Народното събрание.

Решението на съда не подлежи на обжалване и протест.

Препис от решението да се изпрати на Началника на 01 РПУ за сведение.

Съдебното заседание приключи в 11:42 часа.

Протоколът е изготвен съгл. чл.311 вр. чл.129, ал.1 от НПК.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4399594
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031