Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 15:55 - поглед отстрани
Автор: georgimet Категория: Други   
Прочетен: 1400 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много готин коментар на статия на Иво Инджев.

Г-н Инджев, от 23 години съм надалече, така че не съм преживявал луканови зими, не съм виждал мутри и мултаци, не знам какво е чалга, не съм виждал Азис. Поради това на мнозина моите впечатления могат да се сторят непълни, половинчати и прочее. Гледам на събитията в БГ по-подробно от последните 3г. след като почнах да посещавам Вашия блог. Не знаех също кой и какъв е Гоце, докато не прочетох за него тук, но ми се струва че настоящият “лидер” го слага в малкия си джоб.
За пръв път чух неговото име преди 7-8 години от един сънародник с когото се засякохме за кратко на един обект. Та неговите думи бяха тогава, че настоящото главно действащо лице в държавата БГ е това което и трябва – силна ръка, ред , дисциплина и организация, изобщо всичко това той можел да и даде. Не знам какъв е бил тогава той, но не беше още ТОЙ. Затова ще изкажа и аз моите впечатления от НЕГО, главно от това което ни показва напоследък, още повече че самата БГ както и аз усещам отдалече все повече и все по-неумолимо се свежда единствено до НЕГО.
Само през последните няколко дни изгледах даже и няколко клипа с негово участие и ми призлява от това което чувам. Но ми призлява и като гледам как цял площад миньори могат да чакат НЕГО и подаяние от 325 лева. Знам какво е под земята, 2 години съм работил и такава работа и то доста надълбоко. Сам съм участвувал в стачки, много отдавна, както и обратното – да влизам да преговорям в тълпа от 500-600 разгневени стачкуващи работници, това по-отскоро. Недоумявам как тези хора не могат да си организират един нормален протест. Мисля си ако при френските шофьори вдигнали се на стачка отиде Саркози с подобна сума дали ще бъде такава реакцията им и дали ще приемат.
Призлява ми още и като чувам че най-умният и интелигентен мой съученик, със завиден поглед върху света още като дете и комуто учителите ни вещаеха едва ли не дипломатическо бъдеще, се е споминал в БГ като клошар бъркащ по кофите за боклук….

Сега знаем че ТОЙ е отишъл в Грузия и Азербайджан “да диверсифицира”. Изобщо какви са МУ представите за диверсфикацията???
Докато светът говори за диверсификация на енергийните доставки, дори на него МУ говориха специално за това, ТОЙ говори за “диверсификация на газа” !!!
В света се говори за спиране на ядрени реактори, ТОЙ говори за местене на ядрени реактори !!!
По света никой никъде не говори за диверсификация на ядрено гориво , ТОЙ също не говори (това е само шушу-мушу с руснаците) но затова пък трескаво го прави в Козлодуй, с подменено гориво, скрито–покрито и без одобрена сейфти документация, в нарушение на норми и разпореби, като излага на опасност населението!!!
Обаче “особените разпоредби” спуснати отнякъде се изпълняват безупречно …..
Така че пред миньорите се прави на прост, в горния случай далеч не е такъв.
Ако говорим за диверсификация именно на газа, то по света това го правят главно чрез шистовия газ, а ТОЙ забрани да се мисли даже по въпроса!!!
Каза че нищо не било направено в БГ “за диверсификация на газа” , а всъщност най-същественото го направи ТОЙ като ОБЯВИ ЕМБАРГО върху собствен ресурс!!!
Оправда се с Франция в това си решение, но Франция освен че шистовият ѝ ресурс е собствен и ядреният ѝ ресурс е също собствен и донякъде има оправдание, защото това може да мине като някакъв протекционизъм за ядрения им сектор. Неговият ядрен ресурс обаче не е собствен а е вносен, скъп, опасен и пак е руски. И при нас минава като някакъв протекционизъм за ядрения сектор, но за руснаците обаче !!! Което е коренно различно.
На всичко отгоре американската Агенция за ЗОС на три пъти през изминалия месец обяви фракинга за безопасен за водата!!!
Пак в сферата на диверсификацията именно на газовите доставки – цял свят се ориентира и към LNG, а ТОЙ за да покаже на мат’ряла че също се е ориентирал, отива да говори с грузинци и азербайджанци за невъзможни илюзорни доставки на LNG оттам, където няма още такива съоръжения, вместо да отиде да говори и се договаря с Гърция и Турция които вече ги имат и работят. Дори ако иска да инвестира в съвместен проект за ново LNG съоръжение, най-фантасмагорното място е Грузия и най-трудният и несигурен коридор е оттам. Може да го направи съвместно с Турция или с Гърция или с двете и това ще е на 50 – 100 км само от българската граница. Не съм забелязал да са правени опити.
Като дойдем до ВЕИ и виждаме следната картина, само от последните дни:
Дания прие програма за 35% ВЕИ до 2020 и 100% до 2050.
Шотландия прие програма за 100% ВЕИ до 2020 (само електричество)
Ирландия също – за 40% от еолици до 2020.
Япония спря 53!!! реактора (без да усети сътресения и без да ѝ поскъпне 18 пъти тока както ТОЙ предричаше за БГ !!!) , последният ще бъде спрян през май и кога ще ги пусне пак, дали ще ги пусне, колко от тях ще пусне си остава загадка, защото като че ли хората в Япония не щат това да става. Навярно някой реактор ще оцелее все пак, но много трудно. И се говори за силна ВЕИ офанзива и там.
Великобритания се цели в 60% ВЕИ през 2035. Немските RWE и E.ON се отказаха да строят ядрени централи във Великобритания на 29 март – на следващия ден след “Неговото” решение (може да очакваме че ТОЙ ще се похвали и за това, че те последвали “Неговия” пример). Siemens отдавна са обърнали гръб на ядрени проекти.
САЩ прогнозира 20% ВЕИ през 2020, но резултатите ще бъдат и по-високи.
За Испания и Италия говорих в предишни коментари, на Германия не искам да се спирам, тя малко говори и най-много от всички прави в областта на ВЕИ. Де да беше се поучил някой у нас от нея !!!
Дори Гърция, която като че ли би трябвало само да мълчи и нищо да не казва се престраши да обели няколко думи по въпроса за ВЕИ като обяви скромен план за 2,2 GW до 2020 и 10 GW до 2050.
Какво говори ТОЙ по въпроса за ВЕИ? НИЩО !!! Защо??? Ами защото руски ВЕИ няма !!!
А прави ли нещо? Ами американците МУ предложиха, но ТОЙ отказа. Добре предполагаме че не иска да обиди никого, ами да го направи с Германия тогава. И това не!!!
Хайде кажете ми къде, в какво, по коя точка ТОЙ не е про-руски ориентиран, къде е засегнал или поне разтревожил руския интерес, къде е оставил да падне прашинка от главата им?
Върхът на сладоледа беше как бе обявено че руснаците ни смъкват цената на газа, а всъщност истината е че ние направихме на руснаците отстъпки и УЛЕСНЕНИЯ (след “тежки преговори”) като им обещахме че транзита през БГ ще им струва само 150 млн. – т.е. по 20 евро на човек ще “кярим” на година от ЮП или 1.5 евро на месец на човек.
Не знам стига ли за един сладолед ???
Но като стана дума за сладоледи, за сравнение да видим колко е оборота на една истинска сладоледена индустрия, например италианската, там отиде сега подгласникът МУ (президента) страна много охулвана у нас да не кажем че огромна част от нашите сънародници гледат на нея с някакво необяснимо за мен снизхождение и пренебрежение???!!! Може би защото много българи са се преместили вече в Америка.
Ами 3 – 3.5 милиарда евро годишно е оборота на италианските сладоледаджии или 20 пъти повече отколкото ние “ще печелим???” от руския суперпроект и то след толкова дългогодишно изнурително говорене, напъване и пропаганда. Т.е. при правилно поставен бизнес, дори от продажба на сладоледи в една БГ може да се печели поне двойно повече отколкото от този енергиен гигант, предвид на това че сме около 10 пъти по-малки от Италия. Не е ли така, руснаците ще гребат пари с лопати 60млрд. по 500 евро на 1000 м3 са 30 милиарда, а на нас ще ни дават по едно сладоледче. И не говорим че мнозинството ще го види това сладоледче само на картинка.
Да го сметнем сега и като площ на земя дадена под наем, като пример, пак за сравнение. Имаме 750 км дължина на коридора, минимум 50м (или 100) ширина на отчуждената за каквато и да било друга дейност земя (освен да се пусне добитък да пасе и то не навсякъде и то ако руснаците разрешат) и се получават 37,5 млн кв.м. загубена земя. И от тази земя ние ще печелим по 4 евро на кв.м от наем или 8 лева на година, което прави 67 ст./м2 на месец. Най-много, щото може да бъде и 33 ст./м2 само. Добра печалба за ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ, няма що!!! От една страна имаме западна Европа, богата с пари и гладна за газ и от друга страна Русия богата на газ и гладна за пари а в средата е нещастната БГ която няма нито пари , нито газ горката, но за сметка на това е много богата на земя???!!! И поради това я дава за жълти стотинки буквално, за да си извършват те сделката на нашите необятни???!!! територии. Това е, както и да го погледнеш е така. И ТОЙ ни казва да се радваме. Който е ходил насам– натам по чужбина сигурно е забелязал какво представлява БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ в сравнение с това което имат другаде. Такава лъскава, тежка, тлъста, черна земя я нямат навсякъде, аз поне не съм виждал.
И ТАЗИ ЗЕМЯ ЩЕ Я ДАВАМЕ ПОД НАЕМ ПО 33 ст./м2 !!!
Още едно сравнение ще направя със съседни страни транзитьори на руския газ. В Белорусия цената е 1.88 $ (1,45евро)/1000m3*100km. При такава единична цена, общата цена на транзита на 63млрд. м3 газ по 750 километровата линия през БГ ще бъде около 685 млн. евро. ТОЙ се спазари за 150 млн. – 4,5 пъти по-евтино от Белорусия и при това те са в едно икономическо пространство, евразиатския им съюз, а ние си мислим че “сме в ЕС”. А да се продадеш по-евтино от Белорусия не достойно и за Африка вече.
В Украйна цената е 2.89 $ (2,22евро)/1000m3*100km. Цената на транзита на 63млрд. м3 при този случай би трябвало да е 1 050 млн. евро/година. Така че ТОЙ се спазари за 7 пъти по-евтино от Украйна. И ТОЙ ни казва че сме на печалба – какво му е, прокарваш една тръба вика, зариваш я и после – кеф, получаваш 150 милиона.
Не, не е така. Кеф може да бъде ако всичкия им скапан газ е въобще без пари. ДА, защото нашата цена за транзит трябва да бъде поне 1 050 млн. евро/година = 1,050 млрд. от които се приспада 3 млрд. куб.м. годишно БГ консумация по 300 евро/1000 м3 което прави 900 млн. и ни остават същите тези 150млн. като чиста печалба. Ето това е правилната сметка и тогава съм съгласен да казва че е кеф !!! БЕЗПЛАТЕН ГАЗ ПЛЮС СЛАДОЛЕДЧЕ ЗА ВСЕКИ !!! Веднъж в месеца, да, но редовно и културно, с цялата фамилия без изключение се отива на сладкарница и се яде сладолед. Кой може да каже че не е кеф !!!
А сега ние се бъркаме допълнително за 900 млн. Тя сметката въобще може и да е такава подобна но тия 900 млн. да отиват не там където ни казват че отиват. Знае ли някой? ПУ точно на това е майстор и точно такива махинации му приписват от 12 години в Русия.
Ако някой знае някакъв сайт на който тези сметки са публикувани да подскаже, ще влезем и ще видим. Ще си сверим сметките, може и аз да бъркам.
На мен нищо не ми доказва че ТОЙ не е лобист на Русия, на ПУ и на Газпром. С нищо не се различава от един техен губернатор. Дори повече, ако използваме една терминология станала популярна напоследък – ТОЙ е истински ЛЕДОРАЗБИВАЧ за руските газови тръби през БГ. Цифрите го доказват.
Докато руснаците се надяваха АЕЦа да стане и да спечелят, да пробият в Европа, ТОЙ три години говори че не можем без нея и я защитаваше, сега когато и руснаците видяха че няма смисъл, че си хвърлят парите на вятъра, хвърлиха му горещия картоф, ТОЙ да обясни на народонаселението (демек техния провал) и ТОЙ се удари мощно в гърдите и обяви че ТОЙ няма да я прави и че ТОЙ я бил спрял.
Ако пък ТОЙ не е лобист на Русия, просто е трудно да се проумее как е възможно да се направи такава поредица от гафове.
На всичко отгоре си назначи и вице-говорител, президента (за да се поеме и обработи зададеният от североизток обем говорене) който нищо друго не прави освен да тръби че не сме повече руски сателит, не сме ориентирани към Русия, не сме троянски кон и т.н. и т.н. нищо друго освен това не го чух да говори, само тези агитации. А по какво се вижда че не сме?
Сега го изпрати да ги бръщолеви тези глупости и навън и къде най-напред отиде да го прави??? При италианския президент – идейния комунистически съмишленик, европейския рекордьор по такива пърформанси, с най-големия, повече от 20 годишен стаж и постигнати високи резултати в такова “руско-независимо” бръщолевене и двойно по-дълъг опит в интензивно про-руско и про-съветско говорене (и не само това) в Европа. Правилно, нека почерпи от богатия му опит момчето.
Това е положението, радвайте се, ще правим ЮП, България ще бъде разсечена на три части от него и по границите на тия три части ще сноват руски “пазачи” и над коридорите ще хвърчат ежедневно руски хеликоптери да правят “технически оглед на трасето”.
Ами да ни е честито предстоящото РАЗЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ тогава.

Извинявам се за прекалено дългия коментар, понякога пиша много, навярно е ненужно, някои обявиха разсъжденията ми за наивни, не се сърдя, те знаят всичко това и по-добре даже тъй като са непосредствени наблюдатели, просто може да е от това че няма с кого да си споделя толкова много неща наведнъж…

 

Posted by Rossen Iordanov | април 4, 2012, 8:00


Тагове:   българия,   мнение,   поглед,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ok3223 - ЧОВЕЧЕ
04.04.2012 17:27
Извинявам се за прекалено дългия коментар, понякога пиша много, навярно е ненужно, някои обявиха разсъжденията ми за наивни, не се сърдя, те знаят всичко това и по-добре даже тъй като са непосредствени наблюдатели, просто може да е от това че няма с кого да си споделя толкова много неща наведнъж…

Не си наивен, а добре подплатен мошеник-писарушка, който реди на 90% тенденциозни измислици, и вманиячен свабоумен русофоб, който навсякъде и във всичко вижда ръката на Москва.
Влечуго продажно.. е продало и съвест и чест...

Posted by Rossen Iordanov | април 4, 2012, 8:00

Нагоре
цитирай
2. georgimet - към ok3223
04.04.2012 17:31
Би ли дал примери за тези 90%? Защото на мен ти ми миришеш на "подплатен писарушка" - не казваш с какво не си съгласен, а веднага "ти си...", и после ръсиш лични нападки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 213338
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930