Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2013 19:28 - Как Външно министерство отстъпи на Русия части от България
Автор: georgimet Категория: Политика   
Прочетен: 4922 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2013 19:34


Съдбата на всички паметници, свързани с историята на СССР и Русия "не е от компетентността на МВнР или на друго българско ведомство". Всичко зависи от Русия.

Това пишат вчера в официално писмо Валери Рачев - началник на политическия кабинет (?), и "експерти" на Министерството на Външните Работи.

Става дума за всички паметници, които имат нещо общо с културата и историята на Съветския съюз и Русия:
  • Паметник на съветската армия в София* - най-големия паметник в София, с площ няколко декара между Орлов мост и Софийския университет,
  • Паметник на Александър II (този срещу парламента);
  • Руски паметник в София;
  • Парк-паметник на българо-съветската дружба - най-големия паметник във Варна - цял парк,
  • Паметник на Съветската армия и българо-съветската дружба в Русе. На гърба му има цитат от Георги Димитров: "Дружбата със СССР е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество."
  • Паметник на Съветската армия ("Альошата") в Бургас,
  • Паметник на Съветската армия в Пловдив - "Альоша",
и много други.

Явно "експертите" в министерството все още смятат, че СССР и Русия са едно и също, изцяло от Русия зависи какво ще става с паметника на съветската армия*, а наше задължение е да го поддържаме и чистим:

image

Кога ли ще започнат отново да ни задължават да ходим на бригади да го почистваме?
image 
    Добре дошли обратно в “едно време”!



На 08 Април 2013 г. в министерството на външните работи (българското) още се правят че не знаят, че СССР (Съюз на Съветски Социалистически Републики) вече не съществува. Дружбата между него и България за тях все още е най-важното. Тълкуват член 14 от договор от 1992г. за приятелски отношения и сътрудничество между България и Русия: България се задължава да полага нужните грижи за намиращите се на територията на Република България ценности, свързани с историята и културата на Русия.


От няколко години има инициативен комитет за преместване на паметника на съветската армия в София (ПСА-така се казва сега, но първо е бил паметник на българо-съветската дружба*, вижте най-долу) в музея на социалистическото изкуство. Решение за демонтиране има от 1993г, на Столичния общински съвет. То не е отменено, но не е и изпълнено. Столична община все не може да обясни защо. Казваха, че ПСА бил паметник на културата, културна ценност и т.н. Обаче през 2012г. инициативният комитет получи официален отговор от правителството, че ПСА не е културна ценност и не притежава статут на такава.

Дали "експертите" и началниците из българското (все пак) министерство знаят историята?
 
*
Държавен архив, 143-8-242, стр. 61 Искра Панова, председател на Комитетa за наука, изкуство и култура към Министерството на културата, 1952 г. (правописът е запазен): “Сметам, че не е излишно още веднаж, както се направиха известни напомнювания, да се спрем на това, какъв характер общо, какъв печат ще носи паметника. Трябва да ни бъде ясно това. Това не е паметник в Берлин или другади, тук, у нас, паметникът требва да носи спецификата на нашето отношение към Съветския съюз, към нашата история в момента, в който го строим, требва да има ведрина, младост, дружба, любов, възторг – всичкото това трябва да го има в него. Това са неща, качествено различни от другите съветски паметници, издигнати за благодарност към съветската армия. Защото и нашите отношения са качествено различни. Съветската армия освободи много народи. Нашият народ го освободи по некакъв друг начин. Ние имаме отношение към тях. Ето защо, паметникът требва да бъде паметник на дружбата, паметник на младостта, паметник на Българо-съветската дружба. ----
В.Кожевников, М. Сиволобов - съветски кореспонденти на в. „Правда":
Значителна част от българския народ и някои кръгове от Отечествения фронт разглеждат навлизането на Червената армия в България не като освободителка, а като въоръжено обезпечаване на установяването на съветски строй (в писмо до Георги Димитров от 24.09.1944 г. - вж. ЦДА, ф. 146, Б оп. 4, а.е. 530, л. 4, 7, 8).
---- Окупирането на България от съветската (червената) армия е последвано от насилие и терор. Според различни оценки броят на убитите в първите два месеца е между 20 000 и 40 000 души.
Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд" са 2 730 души - министри, депутати, свещеници, учители, журналисти, банкери, кметове, земевладелци и др. ---- От българска ръка не е загинал нито един руски воин, но само до 1946 г. от съветски войници и офицери са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. (Архив МВнР, СКК). ---- Над 2 000 (две хиляди) таврийски българи са се преселили в България в годините 1942-1944. След 9 септември 1944 г, в условията на окупация, по заповед на Сталин, са върнати обратно в СССР от специални части на съветската армия и изпратени в лагерите на ГУЛАГ. Част от тях са убити още в България. (ДА „Архиви“, Добрич).





Гласувай:
2



1. batogo - Поздравления за постинга и за позицията!
11.04.2013 21:09
Няма по големи продажници от русофилите в България. Ако има как веднага биха обявили страната ни за руска губерния, само и само да са пожизнени губернатори...
И между другото почти са успели, като са ни обвързали с пълна енергийна зависимост от руската държава...:)))
цитирай
2. georgimet - чудя се
12.04.2013 14:39
Защо МнВР изобщо гледа чл. 14 от договор от 1992г между България и Русия? СССР не е Русия. Подобен договор между България и СССР (и други държави) е имало до 1 юли 1991, когато е прекратен.

Паметника и сега е на съветската армия (на СССР), не на руската армия. В началото си е бил паметник на дружбата между България и СССР.

Имало е договор, подписан във Варшава на 14 май 1955, за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. На 1 юли 1991 на съвещание на новите демократични държавни лидери в Прага, ръководено от президента Вацлав Хавел, е обявено разпускането на договора.

Тоест, и България прекратява договора с СССР. Защо МнВР на България смята, че СССР е Русия?
цитирай
3. batogo - !!!:)))
12.04.2013 16:39
Дипломатите добре знаят, че няма разлика м/у СССР и Русия. Амбициите им са същите.:))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgimet
Категория: Политика
Прочетен: 211811
Постинги: 78
Коментари: 50
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031